Één miljoen euro opgehaald voor scanner van Bianca Baijens

Array

Overhandiging cheque vanmiddag om 15.00 uur in de Sint Laurenskerk in Rotterdam
Het Erasmus MC krijgt een speciale scanner waarmee patienten met kanker een betere behandeling kunnen krijgen. Hiermee is de laatste wens van Bianca Baijens, oud-medewerkster van het Erasmus MC in vervulling gegaan. Het geld voor de scanner is op een bijzondere manier opgebracht. Nabestaanden van Baijens hebben in nauwe samenwerking met het Erasmus MC Vriendenfonds in een jaar tijd ruim een miljoen euro opgehaald. Vanmiddag om 15.00 uur overhandigen de ouders van Bianca Baijens de cheque aan Hans Büller, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Erasmus MC. Dit vindt plaats tijdens een benefietconcert in de Sint Laurenskerk in Rotterdam.

Bianca Baijens had baarmoederhalskanker en kreeg een behandeling met veel bijwerkingen. Ze zag het als haar missie om een betere behandeling mogelijk te maken voor patienten met kanker. Ze wilde daarom binnen anderhalf jaar ruim een miljoen euro ophalen voor een speciaal scanapparaat dat de behandeling minder belastend maakt en dat de kans op overleving kan verdubbelen. Het gaat om een zogenoemde hyperthermie-scanner die tumorcellen verzwakt of dood door ze te verwarmen met een soort magnetronstraling.

Baijens vond de inspiratie voor haar missie in een ontmoeting met haar idool en wielrenner Lance Armstrong, die kanker heeft overwonnen. Ze ontmoette hem in het Erasmus MC-Daniel den Hoed vlak voordat ze in augustus vorig jaar overleed. Bianca’s missie werd voortgezet door haar familie en vrienden die onder de naam ‘Walking on a Dream’ geld hebben ingezameld. Ze deden dat in nauwe samenwerking met het Erasmus MC Vriendenfonds. De scanner komt te staan in het oncologisch centrum Erasmus MC-Daniel den Hoed.

Het Erasmus MC is het enige ziekenhuis in Nederland dat een scan als deze heeft. ‘De scanner laat goed zien waar de tumor zich bevindt en hoe hoog de temperatuur wordt. Daardoor kunnen we de tumor zeer nauwkeurig behandelen’, zegt Gerard van Rhoon van de afdeling radiotherapie die de scan gaat gebruiken. Van Rhoon is ontzettend blij met deze gift. Voor patienten is het een enorme vooruitgang. Dat ze ziek zijn is al heel zwaar. Een betere en minder zware behandeling is voor hen ontzettend belangrijk.’

Het Erasmus MC Vriendenfonds heeft het afgelopen jaar de vele acties ondersteund. ‘Heel veel mensen hebben meegedaan. Van kinderen die geld hebben opgehaald langs deuren tot grotere organisaties. Mensen hebben ook op zeer verschillende manieren geld opgehaald, bv door bokswedstrijden te organiseren en door te zingen in grote koren. Dat mensen zich zo betrokken voelen en dit samen mogelijk hebben gemaakt is hartverwarmend’’, zegt Wim Waninge van het Erasmus MC Vriendenfonds.

Komende weken zijn nog meer acties gepland door de ouders van Bianca Baijens. Dat geld is bedoeld voor onderzoek naar hyperthermie.

Recente artikelen