Primeur voor Eindhovens ziekenhuis met digitale MRI-scanner

Philips introduceert nieuwe generatie volledig digitale MRI-systemen op Nederlandse markt
Een primeur voor het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven, waar de allereerste volledig digitale MRI-scanner van Nederland in gebruik is genomen. Het gaat om een nieuwe generatie medische scanners van Philips waarmee het bedrijf als eerste in de markt de stap zet van analoge naar compleet digitale MRI-beeldvorming. Die digitalisering zorgt voor een scherpere beeldkwaliteit en het stelt artsen in staat sneller te scannen. Het ziekenhuis zag de afgelopen periode de vraag naar zorg zeer sterk stijgen en gaat de snelle digitale scanner inzetten om de toename van patienten te ondervangen.

“Zonder maatregelen zouden de wachttijden voor patienten oplopen. Verruiming van de openingstijden naar zes dagen per week, ook ’s avonds, gaf meer lucht, maar loste het probleem onvoldoende op. Met de aanschaf van dit nieuwe systeem denken wij beter in te kunnen spelen op de toegenomen vraag naar zorg,” zegt Dr. Philip Jurgens, hoofd Radiologie van het Catharina-ziekenhuis. “Het mooie van het Ingenia MRI-systeem is dat hij niet enkel een betere beeldkwaliteit biedt, maar daarnaast het voorbereiden van patienten fors verkort en comfortabeler maakt. We kunnen zo per dag meer patienten van zorg voorzien.”

MRI (Magnetic Resonance Imaging) wordt toegepast om gedetailleerde beelden te maken van het menselijk lichaam. Medici maken gebruik van MRI voor onderzoek van gewrichten, bloedvaten, het zenuwstelsel en organen. Voor het opvangen en verwerken van de (radio-)signalen maken de gangbare MRI-scanners gebruik van analoge technieken. Het nieuwe Philips Ingenia-systeem doet dat anders. Het werkt digitaal en ontvangt en verwerkt de signalen direct en op de plek die zich het dichtst bij de patient bevindt: in de ontvangstspoel. Die spoel is geïntegreerd in de patiententafel en kan zo het hele lichaam bestrijken. De MRI is in staat om de signaal-ruisverhouding tot 40% te verbeteren en kan beelden van een scherpere kwaliteit te genereren. Daarnaast kost het voorbereiden van patienten veel minder tijd, waardoor tot wel 30% meer patienten kunnen worden geholpen in dezelfde tijd.

“Philips is een wereldwijde topspeler op het gebied van medische beeldvorming. We investeren voortdurend in innovatie om nieuwe zinvolle toepassingen te ontsluiten. Onze digitale MRI-scanner is daar een voorbeeld van met toepassingen voor elk deel van het lichaam. De Ingenia neemt het voortouw voor een betere beeldkwaliteit en kortere scantijden, waardoor de diagnostiek betrouwbaarder wordt en de ervaringen voor zowel patienten als medici prettiger worden,” zegt Will Ickenroth, Business Manager Imaging System voor Philips Healthcare Benelux.

Het nieuwe systeem is grotendeels in Nederland ontwikkeld in samenwerking met ziekenhuizen en artsen en is het resultaat van een wereldwijde en continue investering van Philips in onderzoek en ontwikkeling op zorggebied, waarbij het in 2010 om een totaalbedrag van EUR 688 miljoen ging.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen