AstraZeneca introduceerde de Borstkanker bewustzijn maand in 1985

0
314

pink ribbonAstraZeneca is een farmaceutische multinational die onder andere medicijnen tegen borstkanker produceert. Het oorspronkelijke doel van de BBM was het promoten van mammografie als meest effectieve wapen tegen borstkanker. Sinds 1985 is BBM uitgegroeid met veel hulp van vrijwilligers tot een wereldwijde campagne. De evenementen die plaatsvinden in deze maand moedigen vrouwen aan om zich regelmatig te controleren en waakzaam te blijven tegen borstkanker. Het eerste roze lint werd geïntroduceerd door een Amerikaanse borstkankerstichting: de Susan G. Komen Breast Cancer Foundation. In 1990, tijdens de ” Foot race for survivors”  deelden vrijwilligsters roze petjes uit. Een jaar later kreeg elke deelneemster van de New York City Race een roze lint opgespeld.

In 1992 werkte de hoofdredacteur van het dames gezondheidsmagazine Self, Alexandra Penney, aan de tweede jaaruitgave van de special National Breast Cancer Awareness Month issue. Evelyn Lauder, die op dat moment senior vice president van Estée Lauder was, had de uitnodiging van Penny aangenomen om de rol van gast-redacteur van NBCAM in te vullen. Penny en Lauder kwamen op het idee om een lint te introduceren dat het gevecht tegen borstkanker symboliseerde. De bedoeling zou zijn het lint door Estée Lauder te laten verspreiden in cosmeticawinkels in New York City. Estée Lauder pikte het idee op en besloot om de linten over het hele land te gaan distribueren. Penny en Evelyn waren er echter nog niet uit welke kleur ze moesten nemen.
De doelstelling van deze organisatie is het creeren van een ondersteunende wereldwijde gemeenschap en het faciliteren en informeren van specialisten, patienten en betrokkenen omtrent initiatieven aangaande borstkanker. Helaas is dit initiatief uitgegroeid tot een marketing machine die gevoed wordt door Estee Lauder en waarbij zelfs de opbrengsten van het Pink Ribbon award gala niet worden aangewend voor de strijd tegen borstkanker. Ik hoop dat weer snel terug gaan naar het oorspronkelijke initiatief en het bewustzijn dat borstkanker een rot ziekte is waar veel vrouwen aan overlijden!!!

advertentieEinde Bericht ___________________________________________