Nederlandse Medical Delta kan zich meten met Europese medische topregio’s

Array

Universiteit Leiden
Een nieuwe analysemethode waarmee Europese medisch-technologische ‘Silicon Valleys’ hun economische status quo kunnen meten, laat zien dat de Nederlandse Medical Delta goed scoort op onder meer kennisbasis, industriele samenwerking en aantal spin-off bedrijven. De analysetool en de eerste resultaten werden donderdag 24 november getoond.

Samenwerking
Volgens Medical Delta programmamanager Roel Kamerling zijn de goede resultaten voornamelijk toe te schrijven aan de intensieve samenwerking tussen Leiden, Delft en Rotterdam. ‘De regio scoort veel beter dan de individuele steden,’ zegt hij. ‘Het aantal top-hoogleraren in de Medical Delta is vergelijkbaar met die van bijvoorbeeld Oxford, en wat het aantal nieuw opgezette innovatieve bedrijven betreft doen we het zelfs beter dan Zürich. Op een punt als doorgroeien van die bedrijven of onderzoekfinanciering kunnen we nog veel verbeteren. Tijdens de bijeenkomst op donderdag 24 november met Europese topregio’s spraken we af hoe we dat gaan aanpakken. De Medical Delta partners ondertekenden ook de intentieverklaring, gericht op de versterking van het cluster.’

Krachtmeting
Bij de analyse is gewerkt met een computerprogramma waarin openbare gegevens worden ingevoerd, zoals het aantal voltijdbanen in de zorg en de wetenschappelijke citatiescore. Het programma kent aan de stad of regio vervolgens op 33 indicatoren een score toe. Het resultaat is een drietal spinnenwebdiagrammen die de sterke en zwakkere kanten van een regio in beeld brengen. Het programma maakt ook vergelijkingen van regioâs mogelijk.

Medical Delta
Medical Delta is het Zuid-Hollandse samenwerkingsverband tussen kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid op het snijvlak van life science en medische technologie. Het verband stimuleert onderzoek en ontwikkeling op medisch-technologisch gebied om zorgvraagstukken snel aan te kunnen pakken. Op Europees niveau werkt Medical Delta binnen het verband HealthTIES samen met de medische topregioâs Biocat (Spanje), Debrecen (Hongarije), Oxford and Thames Valley (Engeland) en het kanton Zürich (Zwitserland).

Gegevens Medical Delta
* Universiteit Leiden, TU Delft, Erasmus Universiteit Rotterdam; Erasmus MC, LUMC; Provincie Zuid-Holland, gemeenten Delft, Leiden, Rotterdam; Leiden Bio Science Park; Science Port Holland; Yes!Delft, BioPartner Center Leiden, ErasmusMC Holding.
* 18.000 werknemers; 300 bedrijven; 4500 onderzoekers; 35.000 studenten; jaarlijkse omzet > ⬠10.000.000.000.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen