TweeSteden ziekenhuis nog steeds ‘baby friendly’

Het TweeSteden ziekenhuis heeft opnieuw het WHO/UNICEF borstvoedingscertificaat behaald. Het ziekenhuis mocht zich al sinds 2008 Baby friendly hospital noemen en heeft de goede prestaties met glans voortgezet. Het feit dat neonatologie en kraamzorg zijn samengevoegd en moeder en kind dus altijd samen op één kamer liggen, leverde het ziekenhuis extra complimenten op.

“Goede hechting is ontzettend belangrijk voor het slagen van borstvoeding”, legt Ben Snoeren uit. Hij is organisatorisch manager Vrouw&Kind van het TweeSteden ziekenhuis. “Daarom hebben wij er als enig ziekenhuis in Nederland voor gekozen om moeder en kind samen op één kamer te leggen én te houden, ongeacht hun medische toestand. Vaak heeft één van de twee medische zorg nodig en liggen ze ieder op een eigen afdeling. Terwijl het juist in zo’n moeilijke periode belangrijk is dat ze samen zijn.”

Huid op huid
Een ander moment waarbij hechting belemmerd kan worden is na een keizersnede. Snoeren: “Vaak werd tijdens de nazorg op de operatiekamer het kind bij wijze van spreken al door de vader mee de operatiekamer uitgenomen. Het TweeSteden ziekenhuis biedt al geruime tijd de mogelijkheid voor moeders die middels een keizersnede bevallen om hun kindje vrijwel direct op de borst te krijgen. Dit huid-op-huid-contact in het eerste uur na de geboorte is ontzettend belangrijk voor de binding tussen moeder en kind, en daarmee voor de borstvoeding.”

Tien vuistregels
Naast genoemde vernieuwingen in de werkwijze van het ziekenhuis, moet het net als drie jaar geleden aan tien vuistregels voldoen om het certificaat opnieuw te bemachtigen. “Zo moeten de medewerkers goed geschoold zijn, mogen we geen reclame maken voor kunstvoeding en krijgt de baby geen bijvoeding als dat niet strikt noodzakelijk is. Aan die eisen voldeden we drie jaar geleden en voldoen we nu ruimschoots. We zijn dan ook vol lof geslaagd!”

Beste start
Dat borstvoeding de beste voeding voor baby’s is, is algemeen bekend. “En toch twijfelen ouders aan borstvoeding of stoppen ze er eerder mee dan gewenst. Met de juiste steun en een positieve benadering kunnen moeders vaak meer dan ze van tevoren denken. Het TweeSteden ziekenhuis vindt het belangrijk om deze steun te bieden en baby’s zo de beste start te geven.”

Recente artikelen