E-learning cursus over delier moet zorg voor ouderen verbeteren

Array

Het NIVEL en EMGO+ van VUmc beginnen een onderzoek naar vermijdbare schade bij oudere patienten en de implementatie van het thema ‘Kwetsbare ouderen’ van het VMS Veiligheidsprogramma. Verpleegkundigen kunnen binnen dit onderzoek met een e-learningprogramma van Noordhoff Uitgevers hun kennis over delier bijspijkeren.

Voor de zorg voor ‘kwetsbare ouderen’ is een praktijkgids ontwikkeld om ziekenhuizen te ondersteunen bij het verbeteren van de veiligheid van patienten van 70 jaar of ouder. Bij opname van ouderen zullen ziekenhuizen systematisch aandacht gaan besteden aan fysieke beperkingen, ondervoeding, vallen en delier. Delier of acute verwardheid vormt een ernstig probleem bij ziekenhuisopname: 10 tot 40% van de oudere patienten maakt een delier door. Om dit vroegtijdig te herkennen en passende zorg te bieden, is bijscholing van belang.

E-learning Delier
Voor de implementatie in ziekenhuizen van de werkwijze rondom delier biedt Noordhoff Uitgevers een e-learning module aan. De module bestaat uit de cursus ‘Delier, preventie en zorg in het ziekenhuis’ en twee kennistoetsen. De cursus is gebaseerd op de richtlijn CBO/NVvP, het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de praktijkgids Kwetsbare ouderen. De cursus is interactief en bevat realistische casuïstiek om aan te sluiten bij de ziekenhuispraktijk.

Onderzoeksopzet
Het NIVEL en de afdeling Sociale Geneeskunde/EMGO+ van VU Medisch Centrum werken samen onder de naam ‘Safety 4 Patients’. Ze voeren een dossieronderzoek uit, houden interviews en verzamelen gegevens over het gebruik van de e-learningcursus. Het onderzoek biedt inzicht in de effecten van de e-learningcursus op de kwaliteit van de zorg voor ouderen in ziekenhuizen. Aan het onderzoek werken 18 ziekenhuizen (2 afdelingen per ziekenhuis) mee. Verpleegkundigen van alle geselecteerde afdelingen zullen de e-learningcursus doorlopen en de bijbehorende kennistoetsen maken. Het eerste ziekenhuis is 1 juni 2011 gestart met de cursus. De deelnemende afdelingen hebben vanaf de startdatum gedurende drie maanden toegang tot de e-learningcursus en kennistoetsen. De laatste ziekenhuizen beginnen in maart 2012. Het onderzoek wordt gesubsidieerd door het ministerie van VWS.

Resultaten
De mate van implementatie van het thema ‘Kwetsbare Ouderen’ van het VMS Veiligheidsprogramma en de effectiviteit van e-learning bij het implementeren van dit thema zullen naar verwachting eind 2012 bekend zijn.

Voor meer informatie over het veiligheidsprogramma en het thema Kwetsbare ouderen kunt u terecht op www.vmszorg.nl

Voor meer informatie over de e-learning cursus Delier van CampusMed van Noordhoff Uitgevers kunt u terecht op www.campus-med.nl

Subsidient
Ministerie van VWS

Samenwerkingspartners
EMGO+ VUmc
Noordhoff Uitgevers

Bron: NIVEL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen