Géén nieuwe hiv infecties, discriminatie en overlijden door aids

Array
Dit is een origineel bericht van World Vision Nederland

World Vision lanceert ambitieuze doelstellingen op Wereld Aids Dag en blikt terug op succesvol project
World Vision, ontwikkelingsorganisatie gericht op kinderen, wil er voor zorgen dat er géén nieuwe hiv infecties komen, géén discriminatie meer is van aidspatienten, en géén overlijdens zijn door aids. Dat World Vision deze ambitieuze doelstelling kan waarmaken, hebben ze bewezen in het HOPE project wat de afgelopen 5 jaar mede gefinancierd werd door Buitenlandse Zaken en de jongerenactie Zip your Lip in Nederland. Ruim 78.000 mensen werden met dit project bereikt in Oeganda, Somalie en DRC Congo. 56.000 jongeren en volwassenen werden in de afgelopen jaren getraind door medewerkers van World Vision. 22.000 kinderen die de impact van hiv en aids van dichtbij ervaren, kregen hulp in praatgroepen.

De afgelopen 5 jaar zijn jongeren in Nederland betrokken bij hiv en aids in Afrika door de actie Zip your Lip van World Vision. Elk jaar laten duizenden jongeren voor 24 uur hun eten staan. Voor deze prestatie zoeken ze sponsors en ze ervaren wat het is om honger te hebben. Tijdens de actie krijgen ze informatie over hiv en aids in Afrika, waar ook de opbrengst naar toegaat. Tezamen met de financiering van ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er afgelopen jaar 78.000 mensen bereikt via het HOPE project.

Buitenlandse Zaken schrijft aan World Vision over dit project: “World Vision heeft waardevol werk verricht, de resultaten van het HOPE programma zijn lovenswaardig. Vooral de capaciteitsopbouw in Oeganda, Somalie en DRC Congo zijn een zeer waardvol resultaat van uw inspanning.” H.O.P.E betekent Home-based care, Orphans and vulnerable Children, hiv en aids Prevention and Empowerment. Door middel van het organiseren van vrouwengroepen en dorpscomités leert World Vision deze groepen zorgen voor hiv en aids slachtoffers zowel vanuit praktisch oogpunt als ook psychosociaal. Er is speciaal aandacht voor babies en kinderen onder de 5 jaar, omdat zij het meest kwetsbaar zijn. Resultaten van dit project zijn ook te zien op http://www.youtube.com/watch?v=amuZEr27uaA

Op dit moment worden er elke dag nog 1.000 babies wereldwijd geboren die besmet zijn met het hiv virus. World Vision heeft daarom zichzelf een ambitieus doel gegeven: géén nieuwe hiv-infecties, géén discriminatie meer, en géén overlijdens zijn door Aids. World Vision wil dit bereiken door verder te gaan op de zichtbaar positieve resultaten van de dorpscomités en vrouwengroepen. Voorlichting en educatie is het allerbelangrijkste in deze strijd. World Vision richt zich op zwangere vrouwen om het overdragen van het virus naar het ongeboren kind te voorkomen. Als mensen beter zijn voorgelicht, zullen ze zich ook sneller laten testen. En het is belangrijk om te weten wie besmet zijn, zodat de juiste medicijnen gegeven kunnen worden.

World Vision is ervan overtuigd dat in 2015 kinderen niet langer geïnfecteerd zullen worden door hiv. Of zoals een medewerker van World Vision zegt: “We kunnen trots zijn op de resultaten tot nu toe, maar we kunnen nog niet stoppen in deze strijd.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen