Promotie: kuitspier van kinderen: groei, spasticiteit, mechanismes e.

Array

De geometrie van een van de kuitspieren (m. gastrocnemius medialis; GM) van spastische kinderen blijkt substantieel korter vergeleken met die van gezonde leeftijdsgenoten. Zowel vergroeiingen van enkel- en voetgewrichten als stijvere spiervezelbundels van de GM spelen hierin vermoedelijk een belangrijke rol. Na behandeling neemt het bewegingsbereik van het enkelgewricht toe door een toename in zowel de lengte van de spiervezelbundels als van de pees van de GM. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Menno Bénard.

Kinderen met spastische cerebrale parese (SCP) zijn vaak beperkt in hun loopvaardigheid door afgenomen bewegingsbereik van hun enkelgewricht. Dit komt vermoedelijk doordat de kuitspieren van deze kinderen spastisch zijn en niet goed kunnen worden opgerekt. De gebruikelijke geïntegreerde behandeling hiervoor, het injecteren van botuline toxine A in de spastische kuitspieren (verlamt de zenuwen die de spieren aansturen, waardoor de spieren verslappen) gevolgd door een redressiegips rond het enkelgewricht, is succesvol op de korte termijn maar variabel op de lange termijn. Bénard onderzocht hoe de kuitspieren van kinderen met SCP verschillen ten opzichte van die van gezonde leeftijdsgenoten en hoe deze verschillen worden beïnvloed door de geïntegreerde behandeling.

Met behulp van een nieuw meetprotocol, waarin 3-D echografie en dynamometrie van de enkel worden gecombineerd, bestudeerde Bénard de geometrie van een van de kuitspieren en het bereik van de enkel. Hij beschrijft in zijn proefschrift een methode om de geometrie van GM gestandaardiseerd te meten en behandelt een reproduceerbaarheidsstudie van de dynamometer. Hij onderzocht de groei van de GM van gezonde kinderen en vergeleek dit met kinderen met SCP die een beperkt bewegingsbereik van de enkel hebben.

De studie van Bénard is een eerste stap in het analyseren van verzamelde data van de effecten van botuline en redressiegips op de geometrie van GM en het afgenomen bewegingsbereik van het enkelgewricht van kinderen met SCP. Of de behaalde verbeteringen en veranderingen van spiergeometrie op de lange termijn behouden blijven moet verder worden onderzocht.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE

De kuitspier van kinderen: groei, spasticiteit, mechanismes en behandeling
* Startdatum: 02-12-2011
* Tijd: 09.45
* Locatie: Aula
* Titel: Analysis of 3-D Ultrasound of Calf Muscle Geometry in Children: Growth, Spasticity, Mechanisms and Treatment
* Spreker: M.R. Bénard
* Promotor: prof.dr. J.G. Becher prof.dr. P.A.J.B.M. Huijing
* Onderdeel: Faculteit der Bewegingswetenschappen
* Wetenschapsgebied: Bewegingswetenschappen
* Evenementtype: Promotie

bro: Vrije Universiteit Amsterdam

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen