Snordragers halen tonnen op voor prostaatkankeronderzoek
ArrayMaar liefst 3290 Movemberdeelnemers zijn de afgelopen maand door de magische grens van €200.000,- gebroken en donaties stromen nog steeds binnen.
Elk jaar in de maand november vraagt Movember alle mannen hun snor te laten staan om geld in te zamelen voor prostaatkankeronderzoek.
De opbrengsten van Movember gaan naar het Nederlands Kankerinstituut – Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Het NKI-AVL gebruikt het geld voor onderzoek naar betere behandelmethoden voor prostaatkanker.
Fondsenbesteding
Movember initieerde een ‘Global Action Plan’ om prostaatkankeronderzoek te versnellen door mondiale samenwerking. Movember brengt onderzoekers met elkaar in contact en stimuleert via de gezondheidspartners in de verschillende deelnemende landen grensoverschrijdend onderzoek.
Vorig jaar is een ‘biomarker’ project opgestart om agressieve prostaatkanker beter vast te kunnen stellen zodat deze sneller behandeld kan worden.
Behandeling
Willem de Blok, verpleegkundig specialist urologie bij het NKI-AVL, die zelf al drie jaar meedoet aan Movember, heeft met de opbrengsten van Movember 2010 onderzoek gedaan naar de keuze voor behandelmethoden en de kwaliteit van leven voor mannen met prostaatkanker. Aan de hand van een online vragenlijst kan nu met de patienten zelf beter in kaart worden gebracht welke behandeling het beste bij de patient past.
Omdat elke behandeling voor- en nadelen geeft, is een gerichte keuze cruciaal voor de kwaliteit van leven. Het project van De Blok is onlangs met een subsidie van de Nederlandse Vereniging van Urologen naar landelijk uitgebreid. De Blok: “Bij prostaatkanker zijn behandelingen nu bijna nooit zonder klachten na de ingreep. Daarom is geld nodig voor nieuwe, betere methoden om prostaatkanker te behandelen.”
Taboes
De snor draagt bij aan het bespreekbaar maken van prostaatkanker en is het symbool om de taboes en schaamte rond prostaatkanker te doorbreken. Nog steeds sterven te veel mannen aan de gevolgen van deze aandoening.
Willem de Blok: “Elke dag horen 26 Nederlandse mannen dat ze prostaatkanker hebben. De aandoening is bij 73.000 Nederlandse mannen vastgesteld en om de vier uur overlijdt één van deze mannen aan de gevolgen van prostaatkanker”.
Prostaatkanker kan beter behandeld worden als mannen gezondheidsbewust zijn, bijtijds naar de dokter gaan met klachten en zeker als het gaat om problemen in de schaamstreek en moeite met plassen.
bron: Nu.nl