Joost Lesterhuis schrijft beste proefschrift immunologie

Array

Oncoloog dr. Joost Lesterhuis ontvangt de prijs voor het beste proefschrift op immunologisch gebied in 2011. De Nederlandse Vereniging voor Immunologie (NVVI) reikt hem de prijs uit, op 14 december. In het proefschrift beschrijft Lesterhuis wetenschappelijke onderzoek bij patienten met uitgezaaid melanoom en darmkanker. Voor deze studie kregen patienten hun eigen, in het laboratorium gekweekte en geactiveerde, dendritische cellen toegediend. Doel was het eigen afweersysteem aan te zetten tot vernietiging van de kankercellen. Een klein aantal patienten vertoonde hoopgevende resultaten.

Verrassende constatering
Een van de belangrijkste hoofdstukken uit Lesterhuis’ proefschrift verscheen eerder dit jaar in het gerenommeerde Journal of Clinical Investigation.  De oncoloog toont in dit artikel aan dat een van de meest gebruikte vormen van chemotherapie bepaalde afweercellen juist stimuleert en tumoren gevoeliger maakt voor vernietiging door het immuunsysteem. Dat was een verrassende constatering, omdat lang gedacht werd dat chemotherapie en immuuntherapie elkaar niet goed verdragen. Chemotherapie tast immers de witte bloedcellen aan en die zijn nou juist nodig voor de immuuntherapie, althans zo was de gedachte.
Bron: UMC St Radboud

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen