Vinod Subramaniam benoemd tot bijzonder hoogleraar Nanoscale Imaging

Array

UMC St Radboud
Prof. dr. Vinod Subramaniam benoemd tot bijzonder hoogleraar Nanoscale Imaging
De heer prof. dr. Vinod Subramaniam is met ingang van 1 december 2011 benoemd tot bijzonder hoogleraar Nanoscale Imaging aan het UMC St Radboud. De bijzondere leeropdracht is verbonden aan de kernleerstoel Immunologie. Prof. Subramaniam is hoogleraar nanobiofysica aan de Universiteit Twente en senior fellow en gasthoogleraar aan de Zukunftskolleg van de universiteit van Konstanz in Duitsland.

Prof. Subramaniam is een expert op het gebied van eiwit biofysica en functionele imaging op de nanometer schaal. Met behulp van moleculaire biofysica en beeldvormende technieken onderzoekt hij eiwitstructuren en interacties, in het bijzonder het samenklonteren van eiwitten in de hersenen. Een van die eiwitten, alfa-synucleïne heeft mogelijk een rol in het ontstaan van Parkinson, mogelijk door de wisselwerking van samengeklonterde eiwitten met cellulaire membranen. Deze interacties gebeuren op de nanometer schaal. Het zichtbaar maken en volgen van zulke processen blijven een groot uitdaging in de biofysica en biologie.

De expertise van prof. Subramaniam in kwantitatieve microscopie en moleculaire biofysica sluit naadloos aan op de fundamentele vragen die worden gesteld door de afdeling Tummorimmunologie onder leiding van prof. Carl Figdor. Een van die vragen is hoe nu precies de verschillende immuuncellen met elkaar communiceren aan het celoppervlak.De verwachting is dat de complementaire sterktes zullen leiden tot nieuwe inzichten. Beide onderzoeksgroepen werken al lange tijd samen en verwierven subsidies van NWO en de EU.

Vinod Subramaniam (1967, Madras), studeerde elektrotechniek aan Cornell University (USA) en promoveerde in technische natuurkunde aan de University of Michigan (USA) in 1996. Subramaniam was onder meer verbonden aan het Max Planck Institute for Biophysical Chemistry in Göttingen. Sinds 2004 is Subramaniam hoogleraar nanobiofysica aan de Universiteit Twente.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen