Carcinogens: Application to human hepatic cell line

Array

Om te testen of chemicalien bij mensen kanker veroorzaakt, worden talloze proefdieren gebruikt. Bestaande methoden die geen dieren gebruiken, leveren vaak foutieve resultaten. Deze dissertatie beschrijft de ontwikkeling van een nieuwe methode, die succesvol en nauwkeurig chemicalien identificeert die kanker verwekken door beschadiging van het genetisch materiaal van cellen. Deze methode gebruikt geen proefdieren.

Voor de ontwikkeling van deze methode werd een toxicogenomische aanpak toegepast – veranderingen van genuitdrukking veroorzaakt door chemicalien – op menselijke levercellen. Dit leverde meer relevante resultaten op dan dierproeven. Deze dissertatie toont aan dat de toepassing van deze aanpak op menselijke levercellen ons helpt begrijpen hoe chemicalien normale celfuncties aantasten..

Maastricht University

Trefwoorden: chemicalien, kanker, toxicogenomica, menselijke cellen
Promotie mw. drs. C. Magkoufopoulou
Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor: Prof.dr. J.C.S. Kleinjans

Co-promotor: Dr. J. van Delft
Titel: “Predictive Toxicogenomics for the Identification of Chemical Carcinogens: Application to human hepatic cell lines” Donderdag 8 december 2011, 10:00 uur

bron: Maastricht University

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen