Leidse neurologen doen onderzoek in de ruimte

Array

Het enige Nederlandse experiment dat astronaut André Kuipers in de ruimte uitvoert, komt van de afdeling Neurologie van LUMC. De onderzoekers, dr. Alla Vein en de groep van prof.dr. Michel Ferrari, bestuderen al enkele jaren hoofdpijn in de ruimte.

Hoofdpijn
Dr. Alla Vein en astronaut André Kuiper.
De eerste resultaten van het onderzoek naar ‘astronautenhoofdpijn’ verschenen in juni 2009 in Cephalalgia. Deze publicatie kreeg veel internationale media-aandacht. De onderzoekers bestudeerden daarna hoofdpijn onder omstandigheden van kunstmatige gewichtloosheid in zogenaamde Bed Rest Studies. Deze multicenter-onderzoeken, geleid door ESA, vinden vooral plaats in Toulouse en Keulen.

Nabootsen gewichtloosheid
Vrijwilligers liggen in bed met hun hoofd naar achteren gekanteld, om op aarde gewichtloosheid na te bootsen. De ultieme droom van de wetenschappers komt uit nu zij de kenmerken en het vóórkomen van deze hoofdpijn tijdens een daadwerkelijke ruimtemissie kunnen onderzoeken. Omwille van de symboliek is gekozen voor een Nederlandse astronaut als eerste uitvoerder van het enige Nederlandse experiment.

Sojoez
De lancering van het ruimteveer vindt plaats vanaf de Russische ruimtebasis Baikonoer in Kazachstan. De Nederlander André Kuipers, de Rus Oleg Kononenko en de Amerikaan Don Petitt zullen met behulp van een Sojoez-ruimtevaartuig richting het Internationaal ruimtestation worden gelanceerd. De astronauten zijn al volop in training in het NASA Johnson Space Center in Houston, Star City in Rusland en het European Astronaut Centre in Keulen.

Gegevens verzamelen
Alle onderzoekers komen naar deze centra om vóór en na vlucht wetenschappelijke gegevens te verzamelen. De Leidse neurologe Alla Vein was om die reden in oktober al in Keulen, samen met de andere Europese onderzoekers. Na 169 dagen (een half jaar) worden de gegevens geanalyseerd.

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen