Urologen JBZ demonstreren nieuwste technieken in 3D

Array

Op 9 december a.s. organiseert de maatschap Urologie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis een landelijk symposium waarin de nieuwste urologische en technologische ontwikkelingen worden getoond. Nederlandse en buitenlandse toppers op het vakgebied verrichten in het Jeroen Bosch Ziekenhuis operaties die live op een groot scherm buiten het operatiecentrum te volgen zijn. Uniek daarbij is dat alle operaties met de Da Vinci operatierobot in 3D te zien zijn waardoor het publiek hetzelfde ziet als de operateur. Het symposium wordt bezocht door 170 urologen en technici.

Dit jaar laat een aantal buitenlandse hoogleraren zeer complexe robotchirurgie zien. Zo verwijdert prof. dr. A. Mottrie (Belgie) een blaas en legt hij een urinestoma aan (cystectomie met intracorporele urinedeviatie volgens Bricker). Prof. Dr. Stolzenburg (Duitsland) verricht een tweetal urologische ingrepen: hij verwijdert een nier via één opening in de buik (single port surgery) en een prostaatkankeroperatie met behulp van de robot vanwege. Deze zelfde operatie wordt ook nog door dr. B. Schrier van het JBZ gedemonstreerd maar dan via een andere benadering.

Terwijl de operaties plaatsvinden in het operatiecentrum kijkt het publiek in 3D mee en is er contact met het operatiecentrum via een live videoverbinding. Het publiek kan vragen stellen aan de operateur.

Tijdens het symposium wordt ook de thulium laser gedemonstreerd die de maatschap Urologie onlangs heeft kunnen aanschaffen. Met dit nieuwe apparaat kan weefsel worden verdampt bij een goedaardige vergroting van de prostraat. JBZ-uroloog dr. R. Schipper laat de mogelijkheden van het apparaat zien zowel in theorie als in praktijk.

De maatschap organiseert jaarlijks een symposium voor collega-urologen met steeds een ander urologisch onderwerp. De opzet is ieder jaar hetzelfde: live-chirurgie gecombineerd met wetenschappelijke voordrachten. Voor het symposium zijn urologen uitgenodigd.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen