Turkse en Marokkaanse Amsterdammers: vaker diabetes, minder hoge bloeddruk


GGD Amsterdam, RIVM en VU onderzoeken risicofactoren voor hart- en vaatziekten
Turkse en Marokkaanse Amsterdammers hebben minder vaak een hoge bloeddruk dan andere bevolkingsgroepen. Dat blijkt uit onderzoek van Joanne Ujcic-Voortman naar de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten bij deze etnische groepen. Ujcic-Voortman: “Het risicoprofiel dat uit mijn onderzoek naar voren komt, is verrassend. We zien minder vaak een hoge bloeddruk of een hoog cholesterol onder deze groepen, maar diabetes en overgewicht komen vaker voor.

Er zijn cultuurspecifieke preventiestrategieen nodig voor bijvoorbeeld het verminderen van overgewicht en hart- en vaatziekterisico. Deze strategieen moeten zich specifiek richten op de verschillen tussen etnische groepen. Want die zijn er zeker.” Ujcic-Voortman promoveert 14 december aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Risico op hart- en vaatziekten
Zij onderzocht een aantal belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten bij deze etnische groepen. De GGD Amsterdam deed een grootschalig bevolkingsonderzoek samen met het RIVM. Ujcic-Voortman analyseerde de gegevens over bloeddruk, diabetes, overgewicht, ontstekingsgraad en cholesterolgehalte: de voornaamste risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Vaak overgewicht, minder vaak hoge bloeddruk
Naast overgewicht komt ook diabetes vaak voor bij de onderzochte groepen. Daartegenover staat dat een hoge bloeddruk of een hoog cholesterol juist minder vaak voorkomt, wat positief is. Bij gedetailleerde bestudering van dat cholesterol blijkt dat het ‘goede’ cholesterol wel vaak te laag is. Ujcic-Voortman heeft met haar promotieonderzoek een eerste stap kunnen zetten, maar het risicoprofiel van mensen met een Turkse en Marokkaanse achtergrond moet nog veel gedetailleerder worden onderzocht. Zo kan het precieze hart- en vaatziekterisico beter in kaart worden gebracht.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen