Vanavond in Nieuwsuur: CVZ: “Er worden te veel dure operatie-robots aangeschaft”

Achmea stopt extra vergoeding bij robot-ingrepen
Volgens het College voor zorgverzekeringen worden er te veel dure operatie-robots aangeschaft. Zorgverzekeraar Achmea stopt per 1 januari met extra betalen voor robotingrepen. Dat blijkt uit een reportage van Nieuwsuur van maandagavond.Dit jaar is het aantal operatie-robots in Nederlandse ziekenhuizen gestegen tot zestien. Dat is vier keer het aantal dat nodig is, aldus het College voor zorgverzekeringen (CVZ). Volgens deze organisatie is er sprake van een ‘onwenselijke overcapaciteit’.De Da Vinci-robot wordt vooral bij prostaatkanker ingezet. Hij vervangt de reguliere kijkoperatie. Maar hij kost 1,5 tot 2 miljoen euro per stuk, is duur in gebruik en ‘betere’ resultaten zijn niet hard aangetoond. Sommige robots worden maar één a twee dagen in de week gebruikt, voor in totaal honderd ingrepen per jaar.

Het CVZ heeft sterke aanwijzingen dat het aantal patienten dat nu in aanmerking komt voor deze techniek veel groter is dan strikt noorzakelijk is. Het CVZ pleit daarom nu bij minister van VWS om dit soort nieuwe technieken alleen nog onder voorwaarden toe te laten in het verzekeringspakket. Pas na onderzoek wordt dan bepaald of de claim van de fabrikant gerechtvaardigd is en voor welke patienten de techniek geschikt is. Pas dan wordt de techniek wel of niet definitief opgenomen in het pakket. Zorgondernemer en hoogleraar Loek Winter is kritisch over de populariteit van de robots.

VANAVOND IN NIEUWSUUR: Nieuwsuur is zeven dagen per week te zien tussen 22.00 en 23.00 uur op Nederland 2.

Ook zorgverzekeraars maken zich zorgen over de doelmatigheid van de besteding van de premiegelden:

  • Achmea grijpt als eerste in en gaat vanaf 1 januari 2012 niet meer extra betalen voor de robot-operatie. “De resultaten zijn namelijk niet beter dan na een gewone kijkoperatie.” Tot nu toe betaalde Achmea wel de meerkosten per operatie en betaalde soms ook mee aan de aanschaf.
  • Zorgverzekeraar UVIT (Univé-VGZ-IZA-Trias) zet vraagtekens bij het groeiende aantal Da Vinci-robots in Nederland en de doelmatigheid hiervan. “Wanneer blijkt dat een ziekenhuis met een Da Vinci-robot geen doelmatige bedrijfsvoering heeft, dan leidt dat wat ons betreft tot lagere budgetten.”
  • Zorgverzekeraar Menzis “betaalt in principe niet mee aan de aanschaf van een Da Vinci robot. Menzis betaalt tot nu toe alleen een extra bedrag van 3.000 euro als een operatie wordt uitgevoerd met een robot. De toename van het aantal van deze apparaten met name in de Randstad is opvallend.”
  • CZ heeft de afgelopen jaren “de innovatie in een aantal ziekenhuizen gestimuleerd en deels meebetaald aan de aanschaf van Da Vinci-robots. In die ziekenhuizen betalen we daarnaast ook een extra bedrag voor het uitvoeren van een robotoperatie. Maar als CZ het nut er niet van inziet dat een ziekenhuis zo’n robot aanschaft, wordt niet meebetaald aan de aanschaf en ook geen extra bedrag voor een robotingreep betaald.”

Links:

Vragen en/of opmerkingen? Mail de maaksters, Jane van Laar ([email protected], Twitter) en/of Judith Pennarts ([email protected], Twitter).

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen