Alarm over ic in medisch centrum VU

Array

Specialisten van het VU medisch centrum in Amsterdam luiden de noodklok over de zorg op de ic. Ze zeggen dat artsen van de intensive care niet luisteren naar adviezen van medisch specialisten. Ook zou er een angstcultuur heersen.

Op de intensive care van het VU-ziekenhuis zijn al langer problemen. De inspectie kwam laatst met een rapport waarin wordt gesproken over “structurele problemen” en een “buitengewoon zorgelijke situatie”. Volgens de artsen zijn bij de inspectie al twee dodelijke incidenten gemeld.

De specialisten in het VU-ziekenhuis noemen de situatie zo alarmerend dat ze zelf zouden uitwijken naar een ander ziekenhuis als zijzelf of familieleden op de intensive care behandeld moesten worden.

Sommige specialisten zeggen zelfs niets meer met de intensive care te maken te willen hebben.

Doofpot
De zaak kwam aan het rollen na de dood van een longpatient in maart dit jaar. Adviezen van longspecialisten over zijn behandeling werden genegeerd, waarna de patient overleed. Dat heeft de inspectie bevestigd.

Het ziekenhuis probeerde de zaak in de doofpot te stoppen, waarna een longchirurg naar de inspectie stapte. Deze man is nu op non-actief gesteld.

De raad van toezicht voert vandaag crisisoverleg met het bestuur van het ziekenhuis.
Bron: NOS

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen