Veel variatie in contracten ziekenhuiszorg mogelijk

Array

Nederlandse Zorgautoriteit
Verzekeraars en zorgaanbieders kunnen veel varieren in de afspraken die zij maken bij het inkopen van zorg. Zo kunnen ze gericht contracten sluiten waarbij de prijs, het volume en de kwaliteit van de zorg aan elkaar gekoppeld worden. Belemmeringen om zulke afspraken te maken zijn er nauwelijks, blijkt uit onderzoek dat ZorgmarktAdvies en Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn voor de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hebben gedaan.

Het onderzoek laat zien dat er veel mogelijkheden zijn om vernieuwende contracten te sluiten onder het nieuwe declaratiesysteem DOT dat volgend jaar ingaat, die ook ruimte bieden om snel tot afspraken te komen. In het licht van de invoering van prestatiebekostiging in 2012 neemt het belang van nieuwe contractvormen tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders toe. Verzekeraars zoeken naar mogelijkheden om de zorgkosten in de hand te houden en zorg van bepaalde kwaliteit in te kopen. Ziekenhuizen kunnen door dit soort afspraken garanties krijgen voor hun omzet.

De onderzoekers inventariseren in het rapport Innovatieve inkoop van medisch specialistische zorg acht verschillende contractvormen die mogelijk zijn, maar nog niet veel voorkomen.
Verzekeraars maken momenteel vooral afspraken waarin zij prijs en volume koppelen. Zo zijn afgelopen jaar al plafondafspraken gemaakt, waarbij de verzekeraar boven een bepaald volume geen zorg meer inkoopt. In 2012 staan ook lumpsum-afspraken op stapel, waarin de verzekeraar aangeeft welke omzet zij maximaal vergoedt.

Ook zijn afspraken mogelijk over staffels; als meer zorg geleverd wordt daalt de prijs. Verder kunnen partijen prijs en kwaliteit met elkaar verbinden: de verzekeraar betaalt meer voor kwalitatief betere zorg. Of de kwaliteit van de zorg bepaalt hoeveel de verzekeraar inkoopt, dan hangen volume en kwaliteit met elkaar samen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen