Brigitte Dyrbye wint de OLVG Wetenschapsprijs 2011

Array

Onderzoek naar optreden gasembolieen bij gynaecologische behandelingen via diathermie wint OLVG Wetenschapsprijs
Met haar onderzoek ‘Paradoxale en veneuze gasembolieen tijdens het verwijderen van myomen of endometrium uit de baarmoeder: een gerandomiseerde studie naar het gebruik van bipolaire of monopolaire diathermia’ heeft drs. Brigitte Dyrbye, arts-assistent anesthesiologie in het Onze lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) op 14 december jl. de OLVG Wetenschapsprijs 2011 gewonnen.

Bij het verwijderen van myomen of endometrium uit de baarmoeder wordt gebruik gemaakt van zowel monopolaire als bipolaire diathermie. Het zijn beide veilige methoden, maar toch komt het wel eens voor dat kleine gasbelletjes in de bloedbaan terecht komen. Wanneer dit massale hoeveelheden zijn (in zeldzame gevallen), kan dit problemen geven. Er kan dan zelfs ernstige neurologische schade optreden. Het is niet bekend of er verschil is in de mate waarin de gasbelletjes de bloedbaan bereiken, tussen de beide diathermietechnieken. Tijdens het onderzoek bekeek Dyrbye met slokdarm echo-cardiografie bij welke methode de meeste gasbelletjes ontstaan.

Uit het onderzoek blijkt dat tijdens het gebruik van beide vormen van diathermie, vrijwel altijd gasbelletjes in de bloedbaan komen. Bij het gebruik van bipolaire diathermie worden wel meer gasbelletjes gezien. Dit kan mogelijk te maken hebben met het feit dat er bij gebruik van bipolaire diathermie vaak meer spoelvloeistof in het lichaam komt. Brigitte Dyrbye

De jury van de Wetenschapsprijs loofde de eerste prijs aan Dyrbye uit vanwege haar keuze voor een klinische vraagstelling en de heldere onderzoeksopzet en uitwerking.

De OLVG Wetenschapsprijs is een onderdeel van de OLVG Wetenschapsdag, een gezamenlijk initiatief van Teaching Hospital, Centrale Opleidingscommissie en de Commissie Wetenschappelijk onderzoek in het OLVG. De Wetenschapsdag biedt medewerkers, met name artsen in opleiding (aios) en artsen niet in opleiding (anios), de gelegenheid hun onderzoeksactiviteiten uitgevoerd in het OLVG te presenteren.

Op de Wetenschapsdag is ook de Posterprijs voor de beste wetenschappelijke poster uitgereikt. De Posterprijs wordt toegekend door jury én publiek. De juryprijs is gewonnen door Pascal Molenaar (HKCL) voor zijn onderzoek naar ‘Onderzoek naar de toepasbaarheid van getrapt uittesten van nieuwe medische laboratorium apparatuur: uitgebreid testen in een expert lab, kort controlerend door de eindgebruikende labs’. De publieksprijs ging naar Marjolijn Koning (ICU) voor haar onderzoek `Een kijkje in de keuken van verpleegkundig onderzoek.

bron: OLVG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen