Meer dan een miljard euro besteed aan het drugsbeleid in 2008

Array

Voor 2008 worden de totale overheidsuitgaven in verband met illegale drugs, alcohol, psychoactieve medicatie en tabak geschat op 975 085 793 euro, of 91,41 euro per Belg. Deze schatting wordt voorgesteld in het onderzoek ‘Drugs in Cijfers III’ Externe link van de POD Wetenschapsbeleid (Belspo), dat werd uitgevoerd door een onderzoeksgroep van de Universiteit Gent.

Dat onderzoek toont het volgende:

* 97 % van de uitgaven vinden op federaal niveau plaats, onder meer door de hoge kosten voor hospitalisatie, opsporing en strafuitvoering.

* Er wordt 963 568 683 euro uitgegeven aan het beleid op gebied van illegale drugs, alcohol en psychoactieve medicatie, waarvan het grootste deel (76,5 %) betrekking heeft op hulpverlening.
* De uitgaven voor tabak (steeds apart berekend) worden geschat op 11 517 110 euro en hebben hoofdzakelijk betrekking op veiligheid (68,9 %), hulpverlening (18,7 %) en preventie (11,5 %). In de hulpverlening zijn uitgaven voor de behandeling van longkanker niet inbegrepen, aangezien dit deel uitmaakt van een studie rond de sociale kost van drugs.

In de conclusies beveelt het onderzoek onder meer grotere investeringen aan op het vlak van preventie, meer bepaald voor psychoactieve medicatie en alcohol.

Meer informatie over de conclusies van het onderzoek vindt u op de website van Belspo Externe link

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen