Huisarts onderbreekt werk tijdens Tweede Kamer debat 22 december

Array

Ik, Glenn Mitrasing, huisarts in Heerhugowaard, zal 22 december 2011 een werkonderbreking houden om in de Tweede Kamer het debat te kunnen volgen over het beleid van minister Schippers

HEERHUGOWAARD, 20111218 –Recent heeft minister Schippers de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een brief gestuurd waarin ze voor meer marktwerking in de huisartsenzorg pleit. Als haar ideeen werkelijkheid worden, verminken ze de kern van het huisartsenvak: persoonlijke en laagdrempelige zorg dicht bij de mensen thuis. Op 22 december zal de Tweede Kamer debatteren over deze ideeen. Omdat huisarts Glenn Mitrasing zich – net als overige collega’s – ernstige zorgen maakt over de toekomst van zijn vak, heeft hij aangekondigd gedurende het debat een werkonderbreking te houden om deze discussie te kunnen volgen.

Afbraak huisartsenzorg
De huidige minister legt met haar plannen een bom onder het beste en meest onderscheiden zorgstelsel ter wereld, recent nog door president Obama aangehaald als De Oplossing voor de gezondheidszorgproblemen in de Verenigde Staten. VVD Minister Edith Schippers stuurt met haar maatregelen nu zelf aan op het oude Amerikaanse systeem waar de VS, vanwege de explosief stijgende kosten, juist van af wil!

De kracht van de huisarts is dat hij 97% van de zorgvragen afhandelt, voor 3% van de kosten. Uit wetenschappelijk onderzoek is keer op keer gebleken dat marktwerking de zorg duurder, complexer en kwalitatief minder goed maakt (Prof. B Starfield e.a.). Het is verbijsterend  dat deze minister die informatie stelselmatig blijft negeren en onbegrijpelijk dat de coalitiepartijen VVD, CDA en PVV hiermee netzo halsstarrig akkoord gaan.

Juist in deze  tijd waarin de eerste lijn versterkt zou moeten worden om de zorgkosten de baas te kunnen, verzwakken de plannen van Kabinet Rutte de Huisartsenzorg. Dit zal alleen maar leiden tot nog meer kostenstijging in de gezondheidszorg en verdere uitkleding van het toch al magere basiszorgpakket dat door de polissen gedekt wordt.

Bezuinigingen met de huisartsen

Huisartsen begrijpen dat er bezuinigd moet worden en dragen, net als alle Nederlanders, graag een steen bij in economisch moeilijke tijden. De huidige financiele voorstellen van de minister zijn echter buitenproportioneel en ontoelaatbaar. Zij verzwakt stelselmatig de komende jaren de huisartsenzorg en maakt met haar plannen de zorg kwalitatief slechter en duurder. Hiermee doet ze ernstig afbreuk aan het huisartsenvak.

Deze minister maakt, net als dit kabinet, slechte en averechtse politieke keuzes.

Over de Vogelvrije Huisarts

Dit is een persbericht van de “Vogelvrije Huisarts”. De Vogelvrije Huisarts is in 2010 opgericht door Glenn Mitrasing, huisarts te Heerhugowaard,  in reactie op de onverantwoordelijke kostenexplosie van zorgpremies, verbureaucratisering van de gezondheidszorg, de discriminatie, intimidatie en criminalisatie van gezondheidswerkers.

http://www.devogelvrijehuisarts.nl
Twitter: http://twitter.com/#!/VogelvrijeHArts

Recente artikelen