Bijna half miljoen ouderen blij als feestdagen voorbij zijn

Array

Dit is een origineel bericht van Nationaal Ouderenfonds
Gezellige, feestelijke dagen met familie en vrienden. Dat zou Kerstmis moeten zijn. Veel ouderen zien echter als een berg op tegen de kerstdagen. Maar liefst twintig procent van de 70-plussers (ruim 400.000 senioren) zegt blij te zijn als de feestdagen voorbij zijn. Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Ouderenfonds. Veel van deze senioren zijn extreem eenzaam en krijgen met kerst geen bezoek. Juist om die mensen in de donkere dagen een hart onder de riem te steken, start het Ouderenfonds een speciale kaartjesactie.

25.000 kaartjes voor eenzame ouderen
Met de actie “Laat ze niet in de steek” worden betrokken Nederlanders de komende weken opgeroepen om gratis een kaartje te sturen aan de grote groep eenzame ouderen. Dit kan via de Facebookpagina van het Nationaal Ouderenfonds: www.facebook.com/ouderenfonds. Ook zonder facebook account kan men meedoen aan de actie. Vervolgens valt er een fysiek kaartje bij de ouderen in de brievenbus. Voor de actie zijn 25.000 kaartjes beschikbaar. De VriendenLoterij doneert per verstuurde kaart 1 euro aan het Nationaal Ouderenfonds. Hierdoor wordt deze actie mogelijk gemaakt.

Het Ouderenfonds hoopt dat de kaartjes niet alleen een lichtpuntje brengen voor de ouderen zelf, ook wil de organisatie de bevolking bewust maken van het grote probleem rondom eenzaamheid. Zo zijn maar liefst 200.000 ouderen in Nederland extreem eenzaam. Zij hebben hooguit eenmaal per maand een sociaal contact.

Door middel van een kort filmpje die op www.facebook.com/ouderenfonds, laat het Ouderenfonds zien dat eenzaamheid echt geen “ver van mijn bed”-show is. Misschien is het wel de buurman op de hoek van de straat, die zijn dagen treurig achter de ramen slijt in de hoop dat er iemand langskomt. Zo blijkt uit een peiling door de VriendenLoterij dat maar liefst 60 procent van de deelnemers niet weet dat er zoveel ouderen zijn, die zich eenzaam voelen. Driekwart geeft aan wel iets te willen doen als het sturen van een kaartje.

Een derde krijgt geen bezoek
Uit onderzoek van het Ouderenfonds blijkt verder dat bijna een derde van de 70-plussers in Nederland met de kerstdagen alleen zal zijn of er in ieder geval niet vanuit gaat dat er bezoek zal komen. Vooral de groep ouder dan 85 jaar krijgt weinig bezoek. Ruim de helft van hen is alleen met kerst. Opvallend is dat ook behoorlijk wat ouderen, die wel bezoek krijgen, de kerstdagen niet (meer) als feestelijk beschouwen. Vaak wordt het gemis van een weggevallen partner juist op deze dagen als extra moeilijk ervaren

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen