Diakonessenhuis laag gecorrigeerd sterftecijfer

Array

Het Diakonessenhuis behoort tot de groep veiligste ziekenhuizen van Nederland. Dat blijkt uit het door het CBS berekende lage gecorrigeerde sterftecijfer (HSMR) van 95 van het Diakonessenhuis over het jaar 2010. De gemiddelde HSMR van het Diakonessenhuis van de afgelopen drie jaar is 88 (2008, 2009, 2010). Een HSMR lager dan 100 betekent dat in het Diakonessenhuis minder mensen zijn overleden dan verwacht mocht worden op basis van het landelijke gemiddelde.

De HSMR (Hospital Standardized Mortality Rate) is een internationale vergelijkingsstandaard van ziekenhuizen. In de berekening ervan zijn wegingsfactoren meegenomen voor bijvoorbeeld complexe zorg of zorg voor kwetsbare groepen, bijvoorbeeld hartpatienten. Voor het Diakonessenhuis is bijvoorbeeld rekening gehouden met de zorg voor een grote groep kwetsbare ouderen en de complexe zorg voor mensen met kanker. 

De HSMR maakt een vergelijking tussen ziekenhuizen mogelijk. 68 ziekenhuizen in Nederland vermelden de HSMR. Het Diakonessenhuis hoopt dat op termijn alle ziekenhuizen in Nederland  HSMR-gegevens publiceren en we dit landelijk kunnen gaan analyseren. Zij vindt openheid over wat er in het ziekenhuis plaatsvindt belangrijk. Dat draagt bij aan transparantie in de zorg en keuze-informatie voor patienten. Daarom laat het Diakonessenhuis deze en andere cijfers zien. Dit gecorrigeerde sterftecijfer is een indicator die het Diakonessenhuis gebruikt om te sturen op de kwaliteit van zorg. Daarom worden deze cijfers per afdeling geregistreerd en geanalyseerd, zodat er continue verbetering kan worden aangebracht.

Meer informatie over de HSMR en de cijfers in Nederland is te vinden op www.nvz-ziekenhuizen.nl en www.nfu.nl.

Bron: Diakonessenhuis Utrecht-Zeist-Doorn

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen