Het meten van gezondheidsgerelateerde stigma en participatie

Array

Vrije Universiteit Amsterdam
Uit het onderzoek dat Sharon Stevelink uitvoerde in India en Nepal blijkt dat mensen met verschillende aandoeningen, zoals HIV/AIDS, lepra en verschillende handicaps, een aanzienlijke mate van stigma en belemmering van de betrokkenheid (participatierestricties) rapporteerden.

Gezondheidsgerelateerde stigma en restricties in participatie komen vaak voor bij mensen die lijden aan een bepaalde ziekte. Het proefschrift van Stevelink gaat over het kwantitatief meten van participatie en stigma bij mensen met een handicap met een focus op ontwikkelingslanden.

Om stigma en participatierestricties accuraat te meten zijn geschikte meetinstrumenten belangrijk. De validiteit van een instrument refereert naar de mate waarin het instrument meet waarvoor het is ontwikkeld. Dit kan worden bekeken door psychometrische eigenschappen van een instrument te onderzoeken, zoals betrouwbaarheid en responsiviteit (mate waarin het werkelijke verbetering kan detecteren). Onlangs zijn er kwaliteitscriteria voor deze psychometrische eigenschappen gepubliceerd en tijdens haar onderzoek keek Stevelink of de psychometrische eigenschappen van instrumenten om stigma en participatie (beperkingen) te meten als `goed’ geclassificeerd kunnen worden. Tevens onderzocht ze of de participatie-instrumenten die zijn ontwikkeld in een bepaald land en vervolgens toegepast in een ander land, wel voldoende getest zijn om gebruikt te worden in deze andere culturele setting dan waar het instrument oorspronkelijk voor is ontwikkeld.

Stevelink ontwikkelde ook een verkort participatie-instrument. Naast het veldonderzoek voerde ze verschillende systematische reviews uit. Ze concludeert dat instrumenten om participatie en geïnternaliseerd stigma te meten over het algemeen verder gevalideerd moeten worden. Deze verdere validatie moet zich focussen op de psychometrische eigenschappen van de betreffende instrumenten en op de geschiktheid van participatie-instrumenten om gebruikt te worden in andere culturen dan waar het instrument oorspronkelijk voor is ontwikkeld.

* Startdatum: 22-12-2011
* Tijd: 11.45
* Locatie: Aula
* Titel: Assessing health-related stigma and social participation: research methods are coming of age
* Spreker: S.A.M. Stevelink
* Promotor: prof.dr. J.F.G. Bunders-Aelen
* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen
* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen
* Evenementtype: Promotie

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen