Malariaparasiet vermenigvuldigt zich snel dankzij kleefcapaciteit

Array

Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)
Het kleven van malariaparasieten aan wanden van bloedvaatjes is gunstig voor de parasieten. Dit kleven voorkomt opruiming door de milt en het bevordert ook de voortplanting van de parasiet. Dit blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Primaten Centrum in Rijswijk dat deze week gepubliceerd wordt in de Journal of Experimental Medicine.

Veel mensen met malaria overlijden door hersenbeschadigingen. Dat komt doordat geïnfecteerde rode bloedcellen massaal blijven kleven aan de wanden van bloedvaatjes in de hersenen, die hierdoor verstopt raken. Het kleven wordt veroorzaakt doordat de malariaparasiet, die in de rode bloedcel zit, kleine ankertjes op de rode bloedcel plaatst waarmee deze zich kunnen hechten. Algemeen werd aangenomen dat het kleven van geïnfecteerde bloedcellen gunstig is voor de parasiet omdat ze daardoor minder snel door de milt worden opgeruimd.

Niet-klevende mutant
Het kleven van de malariaparasieten verhoogt daarnaast de voortplantingssnelheid van de parasiet. Dat toont de Leidse malariagroep (afdeling Parasitologie) van het LUMC in samenwerking met de Malaria groep van het Primaten Centrum in Rijswijk nu voor het eerst aan. Door genetische modificatie van een muizen-malariaparasiet werd een mutant gemaakt zonder klevende eigenschappen. Door deze mutant ook lichtgevend te maken konden de onderzoekers het gedrag van de parasiet nauwkeurig volgen in levende muizen. Uit dit onderzoek blijkt niet alleen dat de niet-klevende mutant efficienter door de milt wordt opgeruimd, maar ook dat hij zich minder snel vermenigvuldigt dan zijn klevende soortgenoot.

Medicijnen of vaccins
Deze resultaten benadrukken het belang van de zoektocht naar medicijnen of vaccins die het kleven van geïnfecteerde rode bloedcellen tegengaan, omdat dan niet alleen de verstopping van bloedvaatjes wordt voorkomen, maar ook de vermenigvuldiging van de parasieten wordt geremd.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen