Dit jaar geen blinde ogen door vuurwerk meer ?!?

Rotterdam, 22 december – Tijdens de jaarwisseling komen er ieder jaar weer vele vuurwerkslachtoffers bij. Helaas is oogletsel een van de meest voorkomende vuurwerkletsels; zo kwamen er vorig jaar zelfs 16 blinde ogen bij. De preventiecampagne van HetOogziekenhuis die enkele jaren geleden gestart is, heeft inmiddels via Het Oogzorgnetwerk landelijk bereik gekregen. Samen met de partners uit dit oogheelkundige netwerk, de Nederlandse Vereniging van Optiekbedrijven, het Oogfonds, Stichting Vuurwerkpreventie en het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap wordt het dragen van de vuurwerkbril actief gepromoot. De vuurwerkbril is speciaal ontwikkeld om oogletsel te voorkomen, beschermd tegen vuurwerk en kan letsel voorkomen bij zowel mensen die vuurwerk afsteken als omstanders. Op diverse scholen zijn deze weken gratis vuurwerkbrillen uitgedeeld. Zo hebben vandaag Hugo de Jonge (wethouder Onderwijs, Jeugd en Gezin – Gemeente Rotterdam) en Tjeerd de Faber (oogarts van Het Oogziekenhuis Rotterdam en woordvoerder van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap) vuurwerkbrillen uitgedeeld aan leerlingen van het Rotterdamse Scheepvaart en Transport College.

 

Sinds drie jaar wordt door het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, het gezelschap waar alle oogartsen in Nederland bij aangesloten zijn, het aantal en de ernst van oogletsels veroorzaakt door vuurwerk landelijk geregistreerd. Opmerkelijk is dat het in 53 procent van de slachtoffers omstanders betrof. Verder is de helft van alle slachtoffers jonger dan 19 jaar. Uit deze cijfers blijkt dat mensen zich nog niet voldoende bewust zijn van de gevaren van vuurwerk in de ogen, aldus Tjeerd de Faber.

 

Foto: v.l.n.r. leerling van het Scheepvaart en Transport College Rotterdam neemt een vuurwerkbril in ontvangst van Hugo de Jonge (wethouder Onderwijs, Jeugd en Gezin – Gemeente Rotterdam) en Tjeerd de Faber (oogarts Het Oogziekenhuis Rotterdam).

 

 

De volgende tips zijn dan ook op z’n plaats: realiseer je dat je andere mensen kunt raken als je vuurwerk afsteekt en realiseer je dat je geraakt kunt worden als je naar vuurwerk kijkt.

 

Ook dit jaar zet Het Oogzorgnetwerk samen met haar campagnepartners alles op alles om het aantal slachtoffers te beperken. Via een speciale actie geïnitieerd door Stichting Vuurwerkpreventie is het voor ondernemers en particulieren mogelijk om een basisschool door middel van sponsoring te voorzien van vuurwerkbrillen: www.gratisvuurwerkbril.nl. Op de afdeling Oogheelkunde van de aangesloten partnerziekenhuizen van Het Oogzorgnetwerk wordt de verkoop van deze brillen georganiseerd. En tot slotheeft Pearle Opticiens zich de afgelopen week ook aangemeld als samenwerkingspartner en meer dan 2500 vuurwerkbrillen beschikbaar gesteld.

————————————————————————————————————————————

Nootvoor de redactie

Voor beeldmateriaal op hoge resolutie en interviews met betrokkenen, kunt ucontact opnemen met Maaike van Zuilen, 06 – 456 32 117, [email protected].

Voor meer informatie over Het Oogzorgnetwerk kunt u contact opnemen met: Marianne Kathmann, adviseur Oogzorgnetwerk, 06 – 412 058 09.

Het Oogziekenhuis Rotterdam

Als het enige zelfstandige oogziekenhuis van Nederland fungeert Het Oogziekenhuis Rotterdam als topzorginstituut voor oogheelkundige zorg. Het Oogziekenhuis Rotterdam is een ‘Center of Excellence’, wat inhoudt dat zorg, opleiding en research volgens de criteria zijn van de American Association of Eye and Ear Hospitals. Jaarlijks worden ruim 14.000 operaties uitgevoerd en 140.000 patienten poliklinisch gezien. Klantgerichtheid, dagbehandelingen, eigentijdse huisvesting, efficiente bedrijfsvoering en uiteraard een innovatief personeelsbeleid zijn voor Het Oogziekenhuis kritische succesfactoren.

 

Het Oogzorgnetwerk

Samen werken aan het oog

Het Oogzorgnetwerk is een intensief samenwerkingsverband tussen diverse aanbieders van oogzorg, dat zich focust op het verbeteren van de kwaliteit van de oogheelkunidge zorgverlening. Het Oogzorgnetwerk stelt de zorgverlening aan de client centraal. Het voortraject (eerste lijn: huisartsen, opticiens, optometristen), het medisch handelen (tweede en derde lijn: de ziekenhuiszorg) en het natraject (vierde lijn: de revalidatiezorg, clientenvereniging, lotgenotencontact) maken gezamenlijk onderdeel uit van Het Oogzorgnetwerk. Het is hierdoor mogelijk de client geïntegreerde zorg aan te bieden, waardoor de client de totale oogzorgverlening als een samenhangend geheel ervaart.

 

Pearle
De missie van Pearle Opticiens is: ‘Je leven lang goed zien’. In het kader daarvan ondersteunt Pearle van harte elk initiatief om schade aan hetoog, veroorzaakt door vuurwerk, te voorkomen. Pearle stelt daarom graag vuurwerkbrillen beschikbaar aan Het Oogziekenhuis om uit te delen aan scholen van vuurwerkslachtoffers.

 

Vuurwerkpreventie

VuurwerkPreventie is een innovatieve samenwerkende organisatie op het gebied vuurwerk & veiligheid. FireGoogs, de vuurwerkbril, is een initiatief van Vuurwerkpreventie. Ook dit jaar is de FireGoogs weer de meest verkochte vuurwerkbril van Nederland. Door het dragen van deze hippe Googs zijn je ogen maximaal beschermd. FireGoogs oogbeschermer voldoet aan de eisen van de Europese Richtlijn voor Persoonlijke Beschermings-middelen nummer 89/686/EEG en is vervaardigd in overeenstemming met de eisen van de Europese Technische Prestatienorm EN166 norm.

 

 

Recente artikelen