Meer zorgverzekeraars hanteren medische selectie

Array

Chronisch zieken kunnen nog steeds overstappen
Meer zorgverzekeraars hanteren ten opzichte van vorig jaar medische selectie bij nieuwe klanten. In 2011 moesten consumenten bij 20 procent van de zorgverzekeraars een vragenlijst invullen. In 2012 hanteert bijna 30 procent van de zorgverzekeraars medische selectie bij de aanvullende pakketten. Als er sprake is van medische selectie is dat voornamelijk het geval bij de tandpakketten en de zeer uitgebreide pakketten. Dat blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke vergelijker Verzekeringssite.nl naar 47 zorgverzekeraars.

Tandpakketten

Bijna de helft van de tandverzekeringen kent medische selectie. “Dit houdt meestal een tandverklaring van de tandarts in. Daarin staat of je gebit gezond is en of de tandarts verwacht dat er op korte termijn kosten gaan komen,” aldus Erik Hordijk van Verzekeringssite.nl. Maar ook hier gaat het om de uitgebreidere pakketten.

Overstappen nog steeds mogelijk
Dat steeds meer zorgverzekeraars een medische selectie hanteren wil niet zeggen dat mensen die veel zorg gebruiken niet kunnen overstappen. Nog steeds heeft 70 procent van de zorgverzekeraars geen selectie-eisen. Het gaat om AnderZorg, Azivo, AZVZ, Besured, Blue, CZdirect, Ditzo, DSW, Energiek, FBTO, IZA Cura, IZA, IZZ, Ik-Zorg voor mijzelf, Kiemer, Menzis, OZF Achmea, Salland, Stad Holland, TakeCareNow!, Univé Zekur, Youcare en Zorg en Zekerheid. Zorgverzekeraars zijn overigens wettelijk verplicht om iedereen te accepteren voor de basisverzekering.


Besparen

Doordat zoveel verzekeraars geen medische selectie hanteren kunnen ook chronisch zieken nog steeds besparen. Zo vergoeden de meeste uitgebreide pakketten van De Friesland Zorgverzekeraar, Menzis en OHRA en De Goudse Verzekeringen alle fysiotherapiebehandelingen en kennen geen medische selectie. “Een chronisch zieke die een volledige vergoeding voor fysiotherapiebehandelingen nodig heeft kan door over te stappen nog steeds veel besparen,” aldus Erik Hordijk.

Recente artikelen