Eerste hulp bij ongevallen met vuurwerk

Array

Door een ongeluk met vuurwerk kunnen verschillende soorten letsels ontstaan: brandwonden, snijwonden en afrukkingen van weefsels (bijvoorbeeld een vingertop). Letsels aan ogen of oren vereisen een bijzondere behandeling (zie Oog- en oorletsels).

Voor brandwonden geldt maar één regel: “Eerst water, de rest komt later.”
Snel en kort de wonde spoelen met ijskoud water neemt de pijn weg. Daarna spoelt u de wonde gedurende 10 à 15 minuten met (lauw) water van een aangename temperatuur om de opgestapelde warmte af te voeren.

Wanneer het gaat om een duidelijk oppervlakkige verwonding (eerste of tweede graad) waarbij de wonde niet te groot is, kunt u de wonde zelf behandelen met een brandwondenzalfje. Smeer in geen geval boter of iets anders aan de wonde. Dat maakt het alleen maar erger.
Lijkt de wonde dieper (derde graad) of is ze uitgebreider dan de grootte van een handpalm, dan wikkelt u ze in een zuiver verband en gaat u naar een dokter of het ziekenhuis. De adressen van alle Belgische brandwondencentra vindt u onderaan deze site.

Soorten brandwonden
Eerste graad: De huid is nog heel, maar kleurt rood en voelt pijnlijk aan.
Tweede graad: De huid is rood. Er vormen zich blaren en de wonde is erg pijnlijk.
Derde graad: De huid ziet er grijs tot zwart uit en doet geen pijn.

Soorten verwondingen:

Oog- en oorletsels
Als uw oog verbrand is of een stukje vuurwerk uw oog is binnengedrongen, moet u absoluut naar de oogarts. Kleef een verband over het geraakte oog zodat het afgeschermd wordt. Druppel niets in het oog en smeer geen zalf.
Ook oorletsel kan ontstaan wanneer vuurwerk vlakbij uw hoofd ontploft. Zelf kunt u moeilijk de ernst hiervan inschatten. Raadpleeg dus een neus-, keel- en oorarts.

 

Open wonden en afgerukte lichaamsdelen
Wanneer u een open wonde in de huid hebt of een stuk vinger is afgerukt, moet u het geraakte lichaamsdeel bedekken met een verband en medische hulp zoeken. Een afgerukt lichaamsdeel moet u bewaren in een droge plastieken zak die u dichtknoopt. Vervolgens dompelt u deze zak onder in een bakje (teil, emmer, … ) of een ander zakje gevuld met water en ijsblokjes.

Het afgerukte lichaamsdeel mag niet nat worden of bevriezen. Steek het ook niet in de mond. Is er een bloeding van een slagader waar het bloed in stootjes uitspuit, dan legt u het best geen knelverband aan, maar drukt u een verband op de wonde totdat u hulp bereikt.
In geen geval mag u het slachtoffer iets laten drinken: als de patient in slaap moet gebracht worden voor een operatie, kan hij of zij maar het best nuchter zijn.

Bron: Rode Kruis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen