Hardlopers moeten oppassen voor vuurwerksmog

Zo direct na de jaarwisseling willen veel mensen starten met hun goede voornemens. Sportievelingen kunnen echter beter nog even wachten met het aantrekken van hun hardloopschoenen.

Op 1 januari moeten zij uitkijken voor smog.

Daarvoor waarschuwt Run4air. Door de kruitdampen uit vuurwerk ontstaat een hoge concentratie fijnstof in de lucht. In 2010 was dat in Utrecht zes maal zoveel als op een normale dag.

In 2009 was dit zelfs tien maal zoveel. Dit kun je vergelijken met een vrachtwagen of scooter die naast je op blijft trekken.

Mist
Hoe erg de smog is hangt af van het weer. Mist en weinig wind zorgen er bijvoorbeeld voor dat de smog langer blijft hangen. Dat kan tot ademhalingsproblemen en ernstige gezondheidsproblemen zorgen.

Speciaal bij hardlopers: zij vragen veel van hun lijf en ademen al snel 2.000 liter lucht per uur in. Dat is drie keer zo veel als normaal.

Tips
Run4air geeft ook tips om zo gezond mogelijk te lopen. Je kunt bijvoorbeeld het beste de meest vervuilde plekken in de stad vermijden: neem afstand van drukke wegen (met hoge bebouwing), drukke stoplichten en tunnelmonden.  Loop ook niet direct achter brommers en ander verkeer.

Let daarnaast op de weersverwachting. Na regen en bij harde wind is de lucht vaak schoner. Ook kun je kijken hoe de wind waait, op die manier kun je aan de schone kant van de weg lopen. Probeer tot slot het hardlopen in de spits te vermijden.

bron: NU.nl