Nieuwe DBC-systeem voor ziekenhuiszorg van start

Array
Dit is een origineel bericht van Stichting DBC Onderhoud
 Op 1 januari 2012 is het nieuwe, vereenvoudigde DBC-systeem voor ziekenhuiszorg ingevoerd. Nog dezelfde dag was de Stichting Cardiologie Centra Nederland de eerste zorginstelling die met succes een behandeling via de landelijke grouper vertaalde naar een declarabel zorgproduct.

Alle ziekenhuizen en zelfstandige klinieken zijn per 1 januari overgegaan op een geheel vernieuwd en vereenvoudigd DBC-systeem. Ziekenhuizen registreren zelf de verrichte zorgactiviteiten, die vervolgens automatisch worden vertaald naar een DBC-zorgproduct. Deze vertaling gebeurt met de landelijke grouper van DBC-Onderhoud. Daarna kan het zorgproduct direct gedeclareerd worden.

De nieuwe systematiek is eenvoudiger dan de oude werkwijze, met minder administratie en minder kans op fouten. Het aantal verschillende zorgproducten is sterk afgenomen, van ruim 30.000 naar ruim 4.000 zorgproducten. Daarmee geeft het nieuwe DBC-systeem de zorginstellingen meer zicht op de geleverde zorg en maakt het de onderhandelingen tussen ziekenhuizen en verzekeraars eenvoudiger.

Het nieuwe systeem wordt beheerd door DBC-Onderhoud en in nauw overleg met de ziekenhuizen en specialisten voortdurend vernieuwd en up-to-date gehouden.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen