Medicijnen hebben geen vaste prijzen meer

Array

KNMP start informatiecampagne voor patienten
De nieuwste wijzigingen in het zorgstelsel zijn per 1 januari 2012 ingegaan. Voor apothekers, maar ook voor hun patienten zijn in dat opzicht de prestatiebekostiging en de vrije prijzen van medicijnen van belang.

Het kan zijn dat deze veranderingen gevolgen hebben voor de vergoeding van medicijnen die patienten nodig hebben. Daarom start KNMP, de beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers, een informatiecampagne voor alle patienten van de ongeveer 2000 apotheken in Nederland met onder meer een Informatiekrant en een speciale rubriek op de door patienten veel bekeken website Apotheek.nl.

Vanaf vandaag ligt in alle apotheken de eerste editie van een speciale KNMP Informatiekrant klaar voor patienten met allerlei belangrijke gegevens en uitleg over de wijzigingen. Ook komt in deze Informatiekrant, waarvan de komende weken nog enkele actuele edities zullen verschijnen, een aantal apothekers aan het woord om uitleg te geven.

Daarnaast heeft de KNMP relevante informatie geplaatst op Apotheek.nl. Hier staat ook een vraag & antwoord rubriek. Daarin is onder meer te lezen dat het voor patienten bij het verkrijgen van medicijnen op recept zeer belangrijk is om te weten of hun zorgverzekeraar al dan niet een contract met de apotheek heeft. Hiervan kan namelijk de vergoeding die de zorgverzekeraar betaalt afhankelijk zijn.

“In principe zou alles voor de apotheek en de patient duidelijk moeten zijn”, aldus voorzitter Jan Smits van de KNMP. “Maar veel zorgverzekeraars hebben pas in een laat stadium aan apothekers contracten voorgelegd. We zien nu al dat de veranderingen een zware wissel trekken op de ict-systemen en de administratieve lastendruk voor de apotheek. Apothekers en ict-leveranciers zijn met man en macht bezig dit op te lossen. Uiteraard is en blijft optimale begeleiding van de patient door de apotheker een vanzelfsprekendheid”.

De overige wijzigingen in de zorg zijn inmiddels door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport via de landelijke campagne Veranderingen in de zorg gecommuniceerd.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen