Interdisciplinair Forensisch Onderzoek in Blauw

Array

Zaterdag verscheen het politievakblad Blauw met een artikel over Interdisciplinair Forensisch Onderzoek (IDFO), een ‘product’ van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). In het artikel legt het NFI de werkwijze en meerwaarde uit van IDFO.

Scenario’s
Heeft déze verdachte met déze hamer déze man op zijn hoofd geslagen? Steeds vaker krijgt het NFI dit soort vragen voorgelegd. Politie, Openbaar Ministerie en soms ook de verdediging vragen het NFI dan te onderzoeken of er aanwijzingen zijn die hun hypothese of scenario bij een bepaald delict ondersteunen, of juist aantonen dat deze niet klopt en dus steun geven aan een alternatieve hypothese.

De vragen gaan verder dan het brononderzoek naar bijvoorbeeld de herkomst van het bloed op de hamer of van het glas op de mouw van de verdachte. Niet alleen:

‘Komt dat glas van die ene ruit?’ Maar ook: ‘Heeft de verdachte zelf de ruit ingeslagen of heeft iemand dat anders gedaan?’ Met andere woorden: door welke activiteit is het spoor op die plaats terecht gekomen?

Samenhang
Zo’n vraag is alleen te beantwoorden door te bestuderen hoe de resultaten van verschillende onderzoeksafdelingen met elkaar samenhangen. Het Interdisciplinair Forensisch Onderzoek van het NFI toetst indirect de mogelijke scenario’s van politie, OM en eventueel de verdediging.

Bron: Nederlands Forensisch Instituut

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen