Eerste succesvolle gezichtstransplantatie uitgevoerd op het gelaat van een ernstig verminkte man in UZ Gent

Array

Aan het UZ Gent is de eerste Belgische gezichtstransplantatie uitgevoerd. Een man met een ernstig verminkt gelaat kreeg het gezicht van een net overleden donor. De ingreep is succesvol verlopen. Zeven jaar nadat in Amiens de eerste gedeeltelijke en anderhalf jaar nadat in Barcelona de eerste volledige gezichtstransplantatie werd uitgevoerd, is dat nu ook gelukt aan de UZ Gent. Een team onder leiding van chirurg Phillip Blondeel voerde de ingreep uit bij een Belgische man. In de Kliniek voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie kreeg hij het gezicht van een kort daarvoor overleden donor. De ingreep is volledig geslaagd en verliep vlekkeloos. Het is pas de negentiende ingreep wereldwijs. De patient, over wie geen informatie wordt verstrekt, maakt het goed. Belgie is pas het derde Europese land, na Frankrijk en Spanje, waar een gezichtstransplantie plaats vond. De ingreep werd bijna drie jaar lang voorbereid door een team van bijna 65 personen van het UZ Gent. De operatie zelf duurde bijna 20 uur. Daarbij werd niet enkel huid getransplanteerd, maar ook de grootste hoeveelheid bot ooit in de wereld.
Volgens dr. Blondeel heeft de universiteit Gent ook de ambitie om in de toekomst andere transplantaties uit te voeren van samengestelde weefsels. “Buiten het aangezicht zullen in de toekomst binnen het universitair ziekenhuis ook handen, armen, de buikwand en alle andere delen van het lichaam, die moeilijk te herstellen zijn, getransplanteerd worden. Deze eerste aangezichtstransplantatie is slechts de eerste aanzet.”

“De ingreep is zeer goed verlopen, in die mate dat de patient na zes dagen al zijn eerste woorden kon zeggen en ook wat water kon drinken”, vertelde dr. Blondeel op een persconferentie. Volgens Blondeel is de ingreep ethisch te verantwoorden omdat het aangezicht kan aanzien worden als een vitaal orgaan voor de zintuigen en non-verbale communicatie. “Voor deze patient was geen andere oplossing mogelijk dan tot transplantatie over te gaan.” Toch is de ingreep niet zonder risico. Van de wereldwijd negentien aangezichtstransplantaties, waarvan de eerste zes jaar geleden plaats vond, stierven er inmiddels twee.
(Belga/INM)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen