Andries Baart over bewogenheid in de zorg

Array

Universiteit voor Humanistiek
Vorig jaar sprak bijzonder hoogleraar Andries Baart, verbonden aan Tilburg University en de Universiteit voor Humanistiek, de Diesrede uit Van bewegen naar bewogenheid. Baart is geestelijk vader van de presentietheorie en doet onderzoek naar buurtpastoraat, geestelijke verzorging, en meer in het algemeen naar zorg, welzijn en dienstverlening. De rede is nu uitgegeven als boekje.

Baart verrichtte jarenlang onderzoek naar het werk van pastores in achterstandswijken en andere hulpverleners in de zorg, waarbij hij zich verdiepte in wat zij dagelijks werkelijk aan het doen waren. Hij ontdekte dat er een belangrijke, niet eerder beschreven kant is aan het werk van hulpverleners, waarbij het onder meer gaat om het er-zijn-voor de ander, en het ontwikkelen van een goede en nabije relatie met de ander.

In zijn diesrede voor de Universiteit van Humanistiek van 2011 beziet Andries Baart het proces van bewegen naar bewogenheid vanuit de door hem ontwikkelde presentietheorie. Baart: “Beweging begint vaak met onrust. Met de wil om weg te gaan en elders te komen, nieuwe ruimte op te zoeken en in te nemen. Dat speelt zich af op de lijn van bewegen, in beweging komen, zich bewegen, zich laten bewegen, tot bewogen worden.”

“Ergens op dat continuüm moet onrust ook weer omslaan in rust. Dan ontstaat de wil om te blijven bij waar een appèl van uitgaat en je daaraan te wijden: de bewogenheid. Waar onrust je doet vertrekken uit het hier en nu en maakt dat je minder present bent, daar kan bewogenheid je juist verbinden met wat er is, hier, nu, voor de hand liggend. Bewegen naar bewogenheid is een spannend en ook politiek-ethisch proces, dat gaat over de zorg om de ander.”

Andries Baart is bijzonder hoogleraar aan de Faculteit Geesteswetenschappen van Tilburg University en sinds 2011 tevens verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek.

Van bewegen naar bewogenheid, een fenomenologische verkenning van zorg geven in een politiek-ethisch perspectief, Andries Baart, uitgeverij SWP, ISBN: 978 90 8850 270 5, ca. 64 pagina’s.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen