Franse studie bevestigt verband tussen toename kinderleukemie en nabijheid van kerncentrales

0
389

“Vrouwen en kinderen lopen een groter risico” – Vrouwennetwerk voor milieu en gezondheid, WECF, slaat alarm
Het Internationale Journal on Cancer, publiceert in het januari 2012 nummer [1], een nieuwe studie uit Frankrijk, die een eerdere Duitse studie bevestigt (Studie KiKK-dec 2007), namelijk  dat bij kinderen jonger dan vijf jaar die  binnen een straal van 5 kilometer van een kerncentrale wonen twee keer zo vaak kinderleukemie wordt vastgesteld, dan bij kinderen die verder dan 20 kilometer van een kerncentrale wonen.

De studie werd op nationale schaal uitgevoerd door de Franse instituten l’INSERM [2], en l’IRSN [3] in samenwerking met de nationale registratie voor kinderen met kanker van het ziekenhuis van Villejuif.De gegevens van 2753 kinderen die tussen 2002 en 2007 werden gediagnostiseerd met leukemie werden  vergeleken met de gegevens van een controlegroep van 30.000 kinderen. De adressen zijn geselecteerd rond 19 kerncentrales.

De resultaten van het Franse onderzoek komen overeen met een studie van de National Academy Press, USA [4], waarin wordt vastgesteld dat vrouwen en kinderen een aanzienlijk groter risico lopen op kanker veroorzaakt door straling, dan mannen die zijn blootgesteld aan dezelfde dosis ioniserende straling. De huidige regelgeving voor straling en nucleaire activiteit negeert de onevenredig grotere schade aan zowel vrouwen als kinderen [5]. Stralingschade omvat niet alleen kanker en leukemie, maar ook verminderde weerstand en verminderde vruchtbaarheid, toename van andere ziekten, waaronder hart- en vaatziekten, geboorteafwijkingen waaronder hartafwijkingen en andere mutaties.

Sascha Gabizon, internationaal directeur van het vrouwen- milieu- en gezondheidsnetwerk WECF zegt: “studies in Rusland hebben aangetoond dat radioactieve besmetting van zwangere vrouwen in Chelyabinsk, Rusland, leiden tot mutaties van chromosomen, die worden voortgezet tot in de derde en vierde generatie [6]. Ze vervolgt “slachtoffers van kernenergie worden nooit gecompenseerd, omdat de nucleaire industrie kunstmatig lage verzekeringskosten betaalt [7], wat betekent dat de belastingbetaler en toekomstige generaties betalen; zowel economisch als met hun gezondheid. Kernenergie is sterk gesubsidieerd: in de prijs van kernenergie wordt de onomkeerbare en lange termijn schade veroorzaakt door de nucleaire brandstof cyclus [8] niet meegewogen.

In het licht van deze bevindingen roept Gabizon op tot onmiddellijke maatregelen voor de bescherming van de bevolking, in het bijzonder kleine kinderen, met inbegrip van wetgeving en ondersteuning voor hervestiging van alle gezinnen die momenteel in de omgeving van kerncentrales wonen.

Sabine Bock, directeur van WECF Duitsland, zegt: “we dringen er bij de overheid op aan om de huidige subsidiekanalen – direct en indirect – van de nucleaire industrie te herverdelen en te bestemmen voor hernieuwbare energie en energiebesparende investeringen, ook doen wij een beroep op Frankrijk om exportgaranties van belastingbetalers voor de bouw van de nucleaire kerncentrales in andere landen, vooral de ontwikkelingslanden, een halt toe te roepen.

_____________________________

Referenties:

[1] http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.27425/abstract

[2] Institut national de la santé et de la recherche médicale

[3] Institut de Radioprotection et de Sûreté Nucléaire

[4] Biological Effects of Ionizing Radiation (BEIR) VII, Phase 2 report, “Health Risks from Exposure to Low Levels of Ionizing Radiation,” published by the National Academy Press in 2006, Washington, DC.

[5] The background for some recommendations include calculations of the different radiation effects on women and children but the final, “allowable” doses to the public do not incorporate this information.

[6] Tomsk research quoted in WECF factsheet on nuclear industry and health: www.wecf.eu/english/publications/index.php

[7] For nuclear power plants in New York state, the insurance would amount to some 6 billion USD each year, which is higher than the cost of construction of the plant (Professor Bell).

[8] Communities in countries with uranium mines, risk irreversible pollution of groundwater aquifers with radio-nuclides, and long term health damage. Developing countries and countries in transition do not have the funds to properly clean-up uranium mining tailing, nor decommission nuclear power plants

 


Bron: WECF

Vorig artikelMijke Smit in tv-programma Het Familieportret
Volgend artikelHomotherapie niet vergoed
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.