Homotherapie niet vergoed

Array

Homo’s die met hulp van therapie hun seksuele gevoelens willen onderdrukken moeten die therapie zelf betalen, als het aan de Tweede Kamer ligt. De minister is het daarmee eens. Een meerderheid van de Kamerleden vindt dat de omstreden (christelijke) homotherapie niet langer mag worden vergoed. Ook minister Schippers van Volksgezondheid wil de vergoeding schrappen.

De therapie, aangeboden door de organisatie Different, is bedoeld om homo’s en lesbiennes te leren hun seksuele gevoelens te onderdrukken. Omdat Different de therapie als ‘zwaardere geestelijke gezondheidszorg’ aanmerkt, valt die automatisch onder het basispakket en moeten verzekeraars het vergoeden. 
Regeringspartij VVD, gedoogpartij PVV en de oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en D66 dringen er bij minister Schippers van Volksgezondheid op aan om de therapie zo snel mogelijk uit het basispakket te schrappen. Schippers maakt er meteen werk van.

Volgens haar hoort die vergoeding niet thuis in het basispakket, omdat homoseksualiteit geen ziekte is. Dat ze nu pas actie onderneemt komt doordat ze niet op de hoogte was van de vergoedingen, omdat die onder een andere titel worden geboekt.


Zorgverzekeraars en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaan scherper toezien op de homotherapie. Volgens hen is het “onacceptabel” dat een dergelijke behandeling wordt verpakt als een deugdelijke diagnose, bijvoorbeeld een jeugdtrauma, waardoor ze volledig is verzekerd. De IGZ stelt een onderzoek in naar de orthodox-christelijke organisatie Tot Heil des Volks, die de therapie aanbiedt. Ook in het jodendom wordt homo zijn vaak gezien als een ziekte.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen