Homotherapie niet vergoed

0
136

Homo’s die met hulp van therapie hun seksuele gevoelens willen onderdrukken moeten die therapie zelf betalen, als het aan de Tweede Kamer ligt. De minister is het daarmee eens. Een meerderheid van de Kamerleden vindt dat de omstreden (christelijke) homotherapie niet langer mag worden vergoed. Ook minister Schippers van Volksgezondheid wil de vergoeding schrappen.

De therapie, aangeboden door de organisatie Different, is bedoeld om homo’s en lesbiennes te leren hun seksuele gevoelens te onderdrukken. Omdat Different de therapie als ‘zwaardere geestelijke gezondheidszorg’ aanmerkt, valt die automatisch onder het basispakket en moeten verzekeraars het vergoeden. 
Regeringspartij VVD, gedoogpartij PVV en de oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en D66 dringen er bij minister Schippers van Volksgezondheid op aan om de therapie zo snel mogelijk uit het basispakket te schrappen. Schippers maakt er meteen werk van.

Volgens haar hoort die vergoeding niet thuis in het basispakket, omdat homoseksualiteit geen ziekte is. Dat ze nu pas actie onderneemt komt doordat ze niet op de hoogte was van de vergoedingen, omdat die onder een andere titel worden geboekt.


Zorgverzekeraars en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaan scherper toezien op de homotherapie. Volgens hen is het “onacceptabel” dat een dergelijke behandeling wordt verpakt als een deugdelijke diagnose, bijvoorbeeld een jeugdtrauma, waardoor ze volledig is verzekerd. De IGZ stelt een onderzoek in naar de orthodox-christelijke organisatie Tot Heil des Volks, die de therapie aanbiedt. Ook in het jodendom wordt homo zijn vaak gezien als een ziekte.