Europees jaar van actief ouder worden van start

Array
Vandaag gaat het Europees Jaar voor actief ouder worden officieel van start. Tijdens dit jaar vraagt de Europese Unie aandacht voor de rol die ouderen in de samenleving spelen.

Inwoners van Europa leven langer en gezonder dan ooit tevoren. Mensen werken langer door, blijven actief in de samenleving en geven zo hun ervaringen door. Tegelijk neemt het werkende deel van de bevolking af. De Europese Unie vindt dat meer inspanningen nodig zijn om de solidariteit tussen generaties in stand te houden. Dat is mede van belang voor het stelsel van sociale zekerheid en pensioenen.

De activiteiten die tijdens het Europees Jaar 2012 plaatsvinden, zijn bedoeld om de uitdagingen die daarbij naar voren komen te bespreken en aan te pakken. Ouderen moeten meer kansen krijgen om actief te blijven. Dat betekent dat er meer aandacht moet zijn voor huisvesting, vervoer en gezondheidszorg, maar ook voor werkgelegenheid. Zo is de verhoging van de leeftijd waarop mensen met pensioen gaan, ook in Nederland een veelbesproken onderwerp.

Oudere werknemers worden gestimuleerd om langer door te werken, maar krijgen toch regelmatig met leeftijdsdiscriminatie te maken. De CGB behandelt relatief veel zaken waarin iemand is ontslagen of geweigerd voor een baan vanwege zijn of haar leeftijd. Vaak gebeurt dat op basis van vooroordelen over ouderen. Maar leeftijd hoeft niets te zeggen over eigenschappen als vermogen om te leren, flexibiliteit en enthousiasme.

Lees meer over het Europees jaar

Bron: CGB

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen