Bespreekbaar maken van seksuele gezondheid voor religieuze leiders

Array

Mede dankzij het Aids Fonds heeft de GGD een handleiding ontwikkeld voor religieuze leiders om seksuele gezondheid bespreekbaar te maken. Bij veel migranten in Nederland bestaan namelijk nog flink wat taboes op seksualiteit. Bovendien heerst er veel onwetendheid over hiv en aids. Daardoor lopen de mensen uit deze groepen extra risico om hiv en andere soa’s te krijgen.

Aansluiten bij de cultuur
Al eerder begeleidden we religieuze leiders en kleinschalige organisaties uit de migrantenwereld bij het opzetten van preventieprogramma’s voor hiv en andere soa’s. Deze programma’s bleken heel succesvol, juist omdat ze aansluiten bij de cultuur en de behoeftes van de migrantengroep. Nu is het tijd voor een volgende stap: er is een handleiding gemaakt waarmee weer andere migrantenorganisaties op dezelfde manier aan de slag kunnen. Religieuze leiders die eerder werden opgeleid om hiv en aids in hun gemeenschap bespreekbaar te maken kunnen middels dit handboek collega’s trainen in dezelfde vaardigheden. Zo bereikt het project steeds meer mensen.

Handleiding
De handleiding ‘Bespreekbaar maken van seksuele gezondheid: Train-de-Trainer handleiding voor religieuze leiders’ verscheen in december 2011. Hierin komen zaken aan de orde als: ‘Hoe ga je als religieuze, spirituele leider om met vragen op het gebied van seksuele gezondheid, zoals hiv-healings en seksuele diversiteit? Hoe voer je een open gesprek als een onderwerp moeilijk bespreekbaar is vanuit je religie of cultuur?? en ?heb je wel voldoende vaardigheden om anderen te kunnen begeleiden?’.

Zes religieuze leiders
De cursus is ontwikkeld door de GGD Amsterdam in samenwerking met zes religieuze leiders vanuit het Christendom, het Hindoeïsme en de Islam. Bij de ontwikkeling van de cursus is gelet op onderlinge overeenkomsten, waardoor de cursus te gebruiken is voor verschillende religies. De handleiding is mede mogelijk gemaakt met subsidie van het Aids Fonds en je kunt deze gratis downloaden via www.gezond.amsterdam.nl.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen