CBO ontwikkelt Richtsnoer Trombosezorg

Array

Het CBO werkt de komende maanden in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan de ontwikkeling van een Richtsnoer Trombosezorg die concreet aangeeft waaraan goede trombosezorg inhoudelijk, organisatorisch en procesmatig dient te voldoen.

Doel is om door middel van de landelijke Richtsnoer lokale zorgnetwerken binnen en tussen 1e en 2e lijn te ondersteunen bij het opzetten en uitvoeren van activiteiten gericht op trombosezorg. Het CBO ontwikkelt de richtsnoer Trombosezorg in samenwerking met betrokken koepelpartijen, beroepsverenigingen en De Hart & Vaatgroep.

Antistollingsmiddelen risicovol
In 2006 toonde het Hospital Admissions Related to Medication (HARM-onderzoek) aan dat antistollingsmiddelen behoren tot de top 5 risicovolle(re) geneesmiddelen. Deze top 5 is verantwoordelijk voor 50% van de potentieel vermijdbare ziekenhuisopnames die worden veroorzaakt door verkeerd geneesmiddelengebruik. Ruim een vijfde daarvan wordt veroorzaakt door complicaties bij gebruik van antistollingsmedicatie. De helft van deze opnames heeft een relatie met het gebruik van cumarines. Een onjuiste medicatie-instelling hiervan geeft een hoog risico op stolselvorming en embolie of een hoge kans op bloedingen. Beide leiden tot (vermijdbare) schade aan de patient.

Onvoldoende samenwerking
De IGZ heeft onderzoek gedaan naar de risico’s van gebruik van antistollingsmedicatie (zie rapport ‘Ketenzorg trombose niet sluitend’ ). De IGZ kwam in haar onderzoek onder meer tot de conclusie dat de ketenzorg rond trombosepatienten onvoldoende structuur heeft en dat schakels in de keten veelal als losse onderdelen functioneren. Het ontbreekt aan geformaliseerde samenwerking tussen de verschillende behandelaren, gebaseerd op overeenkomsten over het zorgproces en de zorguitkomst. Ook de rollen en verantwoordelijkheden van de diverse ketenpartners zijn onduidelijk. Dit zorgt voor onnodige en daarmee vermijdbare risico’s op gezondheidsschade bij de patient.

Binnen de te ontwikkelen Richtsnoer Trombosezorg worden medisch inhoudelijke (meetbare) normen en aanbevelingen voor goede behandeling van trombosepatienten vastgesteld. Daarnaast worden aanbevelingen gedaan voor de transmurale organisatie van zorg (waarbij aandacht voor het patientenperspectief) en wordt een communicatieprotocol vastgesteld.

Bron: CBO

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen