Praktijkondersteuner Huisartsen Geestelijke Gezondheidszorg (POH GGZ)

Array

De POH GGZ is een nieuwe functie (sinds 2008) in de eerstelijnsgezondheidszorg. De praktijkondersteuner voert in opdracht van en in overleg met de huisarts een aantal taken uit op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg. Zorgbelang Noord-Holland doet onderzoek onder mensen die met een GGZ-vraag bij de huisarts komen.

Onderzoek naar ervaringen van patienten
Patienten, hulpverleners en patientenondersteuners zijn het erover eens: er is behoefte aan laagdrempelige en toegankelijke eerstelijns GGZ. Eén van de manieren waarop daar binnen de huisartsenzorg vorm aan wordt gegeven, is door de introductie van de Praktijkondersteuner Huisartsenzorg GGZ (POH-GGZ). De praktijkondersteuner houdt zich met name bezig met inventarisatie van klachten, diagnostiek, korte behandelingen en begeleiding. Huisartsen die een POH-GGZ in de praktijk hebben, zijn tevreden over de toegevoegde waarde.

 

Onderzoek ervaringen patienten
Zorgbelang Noord-Holland wil de kwaliteit van de hulpverlening bij psychische problemen in de eerste lijn bevorderen en onderzocht daarom wat de ervaringen van patienten zijn met de POH-GGZ. Wat zijn de succesfactoren en verbeterpunten in de zorg geleverd door de POH-GGZ? De GO POH-GGZ B.V., onderdeel van de Gemeenschappelijke Huisartsen Organisatie Gooi en Omstreken, is benaderd voor samenwerking in het onderzoek en werkte enthousiast mee.

Enquête en spiegelbijeenkomst
Het onderzoek is uitgevoerd met behulp van een schriftelijke vragenlijst onder patienten die tussen april 2010 en oktober 2011 een bezoek brachten aan de POH-GGZ in de regio Gooi en Vechtstreek. In aanvulling op de enquête is een spiegelbijeenkomst georganiseerd, waarbij enkele deelnemers aan het onderzoek met elkaar in gesprek gingen over hun ervaringen met de POH-GGZ. De betrokken hulpverleners van de GO POH-GGZ waren als toehoorder bij dit gesprek aanwezig.

 

Resultaten
In totaal vulden 142 respondenten anoniem de enquête in. Er deden 12 deelnemers – patienten en hulpverleners – mee aan de spiegelbijeenkomst. De belangrijkste resultaten van het onderzoek zijn:

• De POH-GGZ is goed bereikbaar.
• De informatie-uitwisseling tussen behandelaren is niet transparant genoeg voor patienten.
• Veel patienten ontvangen onvoldoende informatie over de behandeling van de POH-GGZ.
• Patienten vinden de bejegening door de POH-GGZ prettig.
• De behandelruimte wordt soms als kil ervaren en biedt niet altijd genoeg privacy.
• Patienten vinden de POH-GGZ effectief, van toegevoegde waarde en laagdrempelig.
• De POH-GGZ wordt door patienten beoordeeld met een 7,1 (gemiddeld).

Conclusies
Zorgbelang Noord-Holland concludeert dat de POH-GGZ zeer gewaardeerd wordt door patienten. Het verdient aanbeveling deze vorm van zorg voort te zetten. Wij concluderen op basis van de onderzoeksresultaten dat de kwaliteit van de zorg door de POH-GGZ wel op een aantal punten verbeterd kan worden.

 

Onze aanbevelingen
• Laat het eerste consult met de POH-GGZ binnen twee weken plaatsvinden.
• Verduidelijk de rol van de POH-GGZ binnen de huisartsenpraktijk.
• Stel informatierichtlijnen op en evalueer de verstrekte informatie periodiek.
• Bespreek de verwachtingen van de patient tijdens het eerste consult.
• Maak van de privacy in de behandelomgeving een prioriteit.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen