Denen kiezen wel voor EPD

Array

Denen selecteren InterSystems HealthShare voor landelijke uitwisseling  zorginformatie
InterSystems Corporation,  mondiaal toonaangevend in software voor de zorgsector, maakt bekend dat  InterSystems HealthShare™ is gekozen als systeem waarmee zorginstellingen in Denemarken gegevens gaan uitwisselen via een zogeheten ’health information exchange’ (HIE).

De Deense nationale IT-dienst voor de zorgsector, NSI (Nationalt Sundheds-IT), een organisatie resorterend onder het Ministerie van Gezondheid, is gestart met de ontwikkeling van een nieuwe dienst die de verschillende regionale Deense zorginformatiesystemen op nationaal niveau koppelt. Deze nieuwe dienst , gebaseerd op HealthShare maakt het aan zorgverleners en overheidsinstanties mogelijk landelijk  te beschikken over informatie van patienten.

InterSystems HealthShare is een strategisch platform voor informatica toepassingen in de zorg waarmee patienteninformatie zich  laat delen tussen de verschillende zorginstanties via een naadloze integratie met tweerichtingenverkeer tussen de deelnemende partijen.  Actieve analytisch toepassingen  (real time BI) maken het mogelijk beslissingen te nemen op basis van  zowel gestructureerde als  ongestructureerde data in patientendossiers.
De nieuwe  Nationale Patienten Index (NPI) draagt bij aan bevordering van de veiligheid in de klinische  zorg, verbetering van de onderzoekscapaciteit en versnelt het proces waarmee patientendossiers op een veilige en verantwoorde manier beschikbaar zijn te stellen.  Al deze aspecten zijn essentieel bij het succesvol behandelen van patienten met een acute ziekte, patienten die complexe meervoudige behandelingen moeten ondergaan of voor patienten waarvan de gegevens niet bekend zijn bij een ziekenhuis.  De NPI stelt een index samen van documenten, afkomstig van regionale patientendossiers en diverse nationale patientendossiers. Deze kunnen dan worden gekoppeld aan de Deense zorgregisters, de zogeheten Sundhedsjournalen.  De Deense privacyregels zijn zodanig in het system verankerd ,dat vertrouwelijke zorginformatie alleen toegankelijk is voor degenen die daar wettelijk toe zijn gemachtigd.

InterSystems versterkt met deze opdracht de positie in de Scandinavische markt. Al eerder werd bij een soortgelijk project in Zweden gekozen voor HealthShare.  In deze standaard software oplossing heeft InterSystems ook expertise verwerkt, welke is opgedaan bij de ontwikkeling van het Landelijk Schakelpunt (LSP) in Nederland. Ook dat project had tot doel te komen tot een landelijk Elektronisch Patienten Dossier (EPD).  Helaas bleken in politieke kringen te veel zorgen bestaan over de beveiliging van de vertrouwelijke informatie. De uitvoerende partij Nictiz moest het ontwikkeltraject afbreken. Bij dit project fungeerde InterSytems als technologiepartner van CSC, die de implementatie van de software voor haar rekening nam. In Denemarken gebeurt dat door Systematic, een systeemintegrator die wordt aangestuurd door NSI, die op zijn beurt weer functioneert met een mandaat van het Ministerie van Gezondheid.

 

Over InterSystems

InterSystems Corporation is een van de belangrijkste software-ontwikkelaars ter wereld. Het hoofd­kantoor van de onderneming staat in Cambridge, Massachusetts (VS); de onderneming heeft vesti­gingen in 23 landen. InterSystems brengt innovatieve producten op de markt, die applicatiebouwers in staat stellen hoogwaardige bedrijfssoftware-oplossingen snel te ontwikkelen en in gebruik te nemen. InterSystems is ’s werelds grootste leverancier van database- en integratie-technologieen voor applicaties in de gezondheidszorg. InterSystems-producten worden in duizenden ziekenhuizen en laboratoria toegepast. In de VS zijn InterSystems software-oplossingen in gebruik bij 17 ziekenhuizen, die opgenomen zijn in de lijst van beste medische instellingen, zoals opgesteld door het tijdschrift U.S. News and World Report.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen