Oratie Dr.dr. R.W.M. Giard

Array

Aansprakelijkheidsrecht gebaat bij actievere rechter

Wetenschappelijke aanpak feitenonderzoek nodig

Een beproefde en gestructureerde werkwijze om een incident zo objectief mogelijk in kaart brengen is hard nodig. De onafhankelijke en onpartijdige rechter zou hiervoor verantwoordelijk moeten zijn. Daarvoor pleit prof.dr. Raimond Giard in zijn oratie “Dokteren aan het aansprakelijkheidsrecht. Over binnendijks denken, de buitengrenzen van waarheidsvinding en betrouwbare kennis”. Giard aanvaardt hiermee het ambt van bijzonder hoogleraar Methodologie en Aansprakelijkheid vanwege het Erasmus Trustfonds in de Erasmus School of Law.

Feitelijke onjuistheden leiden tot foute vonnissen, zeker in het aansprakelijkheidsrecht. Aansprakelijkheidsrecht is bedoeld om vast te stellen of iemand schade leed door een verwijtbare fout van een ander. Er zal een geloofwaardige oorzakelijke verklaring voor het onheil moeten worden gevonden en dat proces is bij uitstek feitengevoelig. Maar na zo’n emotionele gebeurtenis is het gevaar niet denkbeeldig dat we een te eenzijdige voorstelling van zaken vormen.
Maar wie is de eindverantwoordelijke voor die methodische aanpak? De heersende leer legt die primair bij de strijdende advocaten, maar die dienen elk een partijbelang. De onafhankelijke en onpartijdige rechter is daarom meer voor de hand liggend. Die moet dan niet alleen regisseren maar ook meer inhoudelijk gaan controleren. Daarmee is de waarheid gediend. Maar met een meer actieve rol van de magistraat is niet iedereen in juristenland het eens.

Alle partijen hebben belang bij een zo goed mogelijk onderzoek naar de ware toedracht. Dan pas kan de rechter goed oordelen, dan pas kunnen we echt leren van onze fouten. Een meer wetenschappelijke aanpak van het feitenonderzoek en een actievere superviserende rol van de rechter daarbij zijn de argumenten om te gaan dokteren aan het aansprakelijkheidsrecht. Maar daaraan hangt een prijskaartje Рletterlijk ̩n figuurlijk.

Prof.dr. Raimond Giard (1950) studeerde geneeskunde in Leiden, specialiseerde zich eerst tot internist-oncoloog en later tot klinisch patholoog. Hij volgde daarnaast opleidingen in de medische besliskunde en klinische epidemiologie en promoveerde op een studie over diagnostisch onderzoek. Op latere leeftijd ging hij rechten studeren en promoveerde voor de tweede maal op een studie over medische aansprakelijkheid. Naast zijn werkzaamheden als klinisch patholoog in het Maasstad Ziekenhuis en het Ikazia Ziekenhuis te Rotterdam is hij verbonden aan de afdeling privaatrecht van de Erasmus School of Law.

Titel oratie
“Dokteren aan het aansprakelijkheidsrecht” Over binnendijks denken, de buitengrenzen van waarheidsvinding en betrouwbare kennis

Leerstoel:
Methodologie en aansprakelijkheid

Datum
10 februari 2012 16:00

Locatie:
Woudestein, aula

Faculteit
Erasmus School of Law (ESL)

Nadere informatie:
Persvoorlichting EUR, tel. (010) 408 1216, e-mail: [email protected]

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen