Vaker ADHD na narcose

Array

Bij kinderen die op jonge leeftijd al meerdere keren onder narcose geweest zijn, komt vaker ADHD voor. Dit blijkt uit onderzoek van Mayo Clinic.

De onderzoekers analyseerden gegevens over de schoolprestaties van leerlingen die tussen 1976 en 1982 geboren zijn in de Amerikaanse stad Rochester.

341 van hen hadden ADHD of een leerprobleem. Vervolgens bekeken ze welke kinderen voor hun derde levensjaar geopereerd waren en onder narcose waren geweest.

Vaker ADHD
Van de kinderen die nooit of maar een keer geopereerd waren, had ongeveer 7 procent ADHD. Bijna 18 procent van de leerlingen die twee keer of vaker onder narcose waren geweest hadden ADHD. Bij kinderen die  voor hun derde levensjaar twee keer of vaker onder narcose waren geweest, bleek dus ruim twee keer zo vaak ADHD voor te komen.

Deze resultaten betekenen niet dat anesthesie ADHD veroorzaakt. “Allerlei andere factoren kunnen de oorzaak zijn van de hoge frequentie van ADHD bij kinderen die meerdere keren geopereerd zijn”, aldus David Warner.

bron: NU nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen