Aflevering Vaak koppen gevaarlijk voor het brein

woensdag 8 februari  20.50 uur Nederland 2
Voetballers die vaker dan 1000 keer per jaar koppen hebben een vergrote kans op hersenletsel. Dit ontdekte neuropsycholoog Michael Lipton na het scannen van de hersenen van amateurvoetballers.

In Nederland lopen jaarlijks 11.000 voetballers hersenletsel op, zo stelt Consument en Veiligheid. 3500 daarvan belanden bij de Eerste Hulp. Van boksen was al langer bekend dat de vele knock-outs en hersenschuddingen kunnen leiden tot Alzheimer en Parkinson. Bij voetbal werd eind jaren negentig al door wetenschappers aan de bel getrokken over de gevolgen, echter zonder resultaat.

Dit najaar laaide de discussie over hoofdbescherming bij  voetbal op toen in een weekend zes keepers bewusteloos in het veld lagen, o.a. Tyton van PSV. Heftige incidenten zoals een trap met een voetbalschoen tegen het hoofd, leiden direct tot hersenletsel. Lipton: ‘Over een hersenschudding wordt te makkelijk gedacht. Twee hersenschuddingen achter elkaar kunnen dodelijk zijn.’

Maar niet alleen dit soort incidenten zijn gevaarlijk. Wanneer voetballers zeer regelmatig koppen, meer dan 1000 keer per jaar, kan dit op den duur voor  verschijnselen zorgen die vergelijkbaar zijn met een hersenschudding. Lipton scande de hersenen van amateurspelers. Met name structuren die te maken hebben met het geheugen en snelle visuele verwerking, bleken aangetast.

Bewegingswetenschapper Steve Broglio volgde een seizoen lang een American Football team. Elke aanvaring werd vastgelegd met sensoren in de helm. Op die manier mat Broglio de acceleratie en rotatie van de hersenen. ‘Vergelijk het met een auto ongeluk waarbij je met 35 km per uur ergens tegenaan rijdt. Je vraagt je kind toch ook niet om keihard met zijn hoofd tegen de muur te gaan bonken?’

In de tweede reportage van Labyrint volgen we Elly Hol en haar onderzoeksgroep aan het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen. Zij doet onderzoek naar Alzheimer en Parkinson, ziektes waarbij hersencellen afsterven. De schade die ontstaat wordt niet gerepareerd omdat, zo veronderstelde men, er geen stamcellen meer zijn die nieuwe hersencellen kunnen aanmaken. De groep van Hol ontdekte echter dat er nog wel neurale stamcellen aanwezig zijn in de hersenen van Alzheimer- en Parkinsonpatienten. Ze zijn alleen in slapende toestand. Momenteel onderzoekt men hoe je deze cellen weer aan de praat kunt krijgen.

 

Direct na de uitzending kun je doorpraten met wetenschappers in de wekelijkse Labyrint Twittersessie. Kijk mee op de site en stel je vragen via Twitter: www.wetenschap24.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen