Ingrid Del Ferro: “stottervrij is een verademing!”

In jubileumjaar wil dochter Leonard Del Ferro 2500 mensen van stotteren afhelpen
Ingrid Del Ferro zit dit jaar 25 jaar in het vak. Sinds zij in 1987 aan de zijde van haar vader startte en later in zijn voetsporen trad, heeft zij met haar instituut duizenden mensen de Del Ferro methode geleerd. De methode biedt handvatten om zelf van het stotteren of hyperventilatie af te komen. In dit jubileum jaar wil het instituut 2500 mensen helpen om definitief hun stotterprobleem te overwinnen.

De Del Ferro methode is bewezen effectief. Duizenden mensen uit binnen- en buitenland hebben met behulp van de Del Ferro methode stotteren overwonnen en leven zodoende een leven zonder beperking van spraak.

Stotteren
Circa 1% van de Nederlanders stottert: dat betekent zo’n 175.000 mensen. De problemen die stotteren met zich mee brengen worden onderschat. De oorzaak van het stotteren zijn  ongecontroleerde bewegingen van de middenrifspier. Deze spier scheidt borst- en buikholte en is voor 90% verantwoordelijk voor het ademen. Stotteren wordt vaak niet geaccepteerd en is voor velen een groot obstakel om bijvoorbeeld carrière te maken. Cursisten die de Del Ferro methode hebben gevolgd en eindelijk een stottervrij leven kunnen leiden ervaren dat als een ware opluchting. “Je bent het niet, maar je hebt het. Daarom kun je ervan af!” aldus Ingrid del Ferro.

Vergoeding
De intensieve 10-daagse cursus wordt door de zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Werkgevers – ook het UWV – bieden geregeld compensatie voor het volgen van deze cursus; zij erkennen de meerwaarde van een stottervrij leven voor hun werknemers.

Over het Del Ferro Instituut en haar methode
In 1978 deed operazanger en zangpedagoog Leonard Del Ferro een revolutionaire ontdekking op het gebied van stotteren en ontwikkelde hij de Del Ferro Methode. De specifieke middenriftraining vormt de basis van elke cursus. De Del Ferro methode is uniek omdat voor zowel de mentale aanleiding (de angstgedachte) als de fysieke gebeurtenis (de ongecontroleerde beweging van de middenrifspier) een relatief eenvoudige oplossing wordt aangeleerd. Bij de juiste toepassing leidt het tot blijvend resultaat. Als aanvulling op de cursus voor mensen die stotteren ontwikkelde hij ook als eerste een ademhalingsmethode ter behandeling en voorkoming van hyperventilatie. De methode is meermalen wetenschappelijk onderzocht in binnen- en buitenland. In 1992 heeft zijn dochter, Ingrid Del Ferro, zijn visie verder uitgedragen en het Del Ferro Instituut, met vestigingen in Nederland en Duitsland tot een internationaal begrip uitgebouwd.