Joldersma: vaart maken met waarschuwingslogo alcohol

De minister van VWS moet zo snel mogelijk om tafel met de alcoholbranche om te praten over een waarschuwingslogo voor zwangere vrouwen op alcoholhoudende dranken. Dat bepleitte Cisca Joldersma tijdens een Algemeen Overleg over het alcoholbeleid. Onlangs gaf de minister in antwoord op schriftelijke vragen van Sabine Uitslag (CDA) aan dat ze wil proberen het logo via zelfregulering in te voeren.

Joldersma gaf in het debat aan dat het mogelijk moet zijn om voor de zomer het eerste waarschuwingslogo op een flesje te hebben: ?De ervaringen in Frankrijk met een dergelijk logo zijn positief. Zo?n logo, goed zichtbaar op de fles, is voor iedereen herkenbaar en maakt goed duidelijk dat zwanger zijn en alcohol drinken geen goede combinatie is. Ik vind dat we er alles aan moeten doen om vrouwen zich hiervan bewust te maken,? aldus Joldersma. Naar schatting 3 procent van de kinderen in Nederland lijdt aan het Foetal Alcohol Syndrome Disorder(FASD) en 0,5 procent aan het Foetal Alcohol Syndrome (FAS), een ernstiger variant.

In haar beantwoording gaf de minister aan snel het gesprek met de branche te willen aangaan. Vooruitlopend daarop riep Cisca Joldersma de grotere Nederlandse alcoholproducenten zoals Heineken en Grolsch op zelf maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen:” Hier ligt een kans. Het logo ligt inmiddels klaar en kan snel worden geplaatst op de etiketten. Ik roep de bierbrouwers op hun verantwoordelijkheid te nemen”

bron: CDA.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen