Erick van Egeraat ontwerpt Erasmus University College

Restauratie oorspronkelijke interieur
Architectenbureau (Designed by ) Erick van Egeraat ontwerpt de nieuwe huisvesting van het Erasmus University College. In de voormalige gemeentebibliotheek en nu nog Onderwijsmuseum in het centrum van Rotterdam komt de nieuwe topopleiding van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR).

Het ontwerp van Erick van Egeraat zet in op een versterking van de oorspronkelijke kwaliteiten van het gebouw. Dit ontwerp behelst vijf verdiepingen met studieruimtes, collegezalen en personeelsvertrekken. Binnenin het gebouw loopt het centraal geplaatste atrium vanaf de begane grond door tot de nok van het gebouw. Deze mondt uit uit in een glazen dak, waardoor het daglicht tot diep in het gebouw doordringt.

Het oorspronkelijke rijke interieur, met zijn authentieke marmer, originele hang-en sluitwerk en glas in lood, wordt gerestaureerd. ‘Het ontwerp wordt licht en luchtig, een moderne onderwijsfaculteit in een prachtig monument’, vertelt Erick van Egeraat. Zo wordt het College een aanwinst voor zowel de binnenstad als de Erasmus Universiteit.

Van Egeraat werkte onder andere aan de Mahler 4 toren op de ZuidAs in Amsterdam, het Drents Museum, de uitbreiding van het stadhuis in Boedapest en de Nederlandse ambassade in Warschau.

Accreditatie
Het Erasmus University College is een brede, internationale driejarige bacheloropleiding in Liberal Arts & Sciences. Onlangs slaagde de nieuwe topopleiding voor de zogenaamde macrodoelmatigheidstoets van het ministerie van Onderwijs. Dat betekent dat wordt erkend dat het een aanwinst is voor het aanbod in Nederland. Accreditatie van het nieuwe College is nu de laatste stap voordat het Erasmus University College officieel van start kan gaan.

Voor realisering van het College is de Erasmus Universiteit een samenwerking aangegaan met de gemeente Rotterdam. Het is de bedoeling de studenten in de directe omgeving te huisvesten. Op deze manier werkt de EUR mee aan het verlevendigen van de Rotterdamse binnenstad. Naar verwachting start de verbouw in juli van dit jaar, oplevering staat gepland voor september 2013.