Leijten steunt eisen voor betere zorg CAO

Array

Op de AbvakaboFNV-bijeenkomst waar het zorgpersoneel de inzet voor de CAO onderhandelingen vaststelde, heeft Renske Leijten de aanwezige medewerkers haar steun gegeven: ‘Jullie zijn de kwaliteit in de zorg en jullie verdienen respect. Zet ‘m op in de strijd voor een goede CAO.’

In het najaar zegden de vakbonden de CAO voor verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg op. Ze willen dat er meer collega’s komen om de werkdruk te verlagen. Ook eisen de medewerkers minder flexibele werktijden en meer vaste collega’s. Leijten: ‘Dit is meer dan een loonstrijd. Dit is een strijd voor kwaliteit van zorg. Die kwaliteit staat onder druk en het is goed dat de medewerkers hun eisen ferm op tafel leggen. Bestuurders in de zorg die denken dat zij de kwaliteit waarborgen, vergeten dat het dagelijkse werk door hun personeel gebeurt’.

Op een aparte bijeenkomst kwamen de huishoudelijke zorgmedewerkers bijeen. Door de aanbestedingen in de thuiszorg worden ze geconfronteerd met loondumping. Leijten: ‘De huishoudelijke zorg is een zeer belangrijke vorm van ondersteuning van mensen die kwetsbaar worden. Juist dan is het nodig dat medewerkers kennis van zaken hebben en dat zij kunnen signaleren of iemand waar zij in huis werken verandert of verslechtert. Dit wordt steeds minder erkend door werkgevers en gemeenten en dat is zeer kwalijk.’

Leijten was speciaal uitgenodigd om de thuiszorgmedewerkers meer te vertellen over de initiatiefwetten voor menselijke thuiszorg die begin maart in de Eerste Kamer worden behandeld.

Bron: SP

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen