Bezoek aan hulpmiddelenbeurs wordt dagje uit

Array

Dit is een origineel bericht van Tekstinzicht Tekst & Audio
Het Dordrechts Museum vormt donderdag 1 maart dit jaar de locatie voor een Regionale Hulpmiddelenbeurs Ziezo. Op de gratis toegankelijke beurs kunnen bezoekers zich geheel vrijblijvend laten informeren over hulpmiddelen voor mensen met een (beginnende) oogaandoening.

Daarnaast kunnen bezoekers desgewenst deelnemen aan een gratis rondleiding door een van de mooiste musea van Nederland. Het museum werd opgericht in 1842 en was destijds een particulier initiatief. Het allereerste collectiestuk, Gezicht aan de Rijn van Willem de Klerk uit 1843, was een schenking van een van de oprichters. Sindsdien is de collectie van het Dordrechts Museum uitgegroeid tot een van de belangrijkste stedelijke musea van het land.

400 jaar
Het museum bevat een internationaal bekende en gewaardeerde collectie schilderkunst, die ruim 400 jaar Nederlandse schilderkunst omvat: van de zestiende eeuw tot heden. De collectie groeit nog steeds. De collectie vormt het uitgangspunt voor een afwisselend programma van tentoonstellingen en activiteiten.

Verscheidenheid
De ongeveer vijftien standhouders op de beurs in Dordrecht (allen lid van de branchevereniging van hulpmiddelenleveranciers Ziezo), aangevuld met koepelorganisatie Viziris en Loket aangepast Рlezen en Bartim̩us en Visio, presenteren een grote verscheidenheid aan hulpmiddelen en diensten. Zo zijn er naast heel speciale brillen, in diverse uitvoeringen en kleuren, apparaten die de ondertiteling van de tv voorlezen en beeldschermloepen, die de tekst niet alleen in verschillende contrasten kunnen vergroten maar deze bovendien kunnen voorlezen. Naast geavanceerde apparatuur zijn er ook artikelen die de algemene dagelijkse levensverrichtingen kunnen ondersteunen. Zoals sprekende klokjes, weegschalen en thermometers, handloepen, huistelefoons met grote toetsen, sprekende mobiele telefoons en speelkaarten met grotere tekens. Ook kunnen bezoekers op de beurs terecht voor adviezen over verlichting in huis en op de werkplek. Maar bezoekers die alleen uit zijn op informatie hoe om te gaan met een (beginnende) visuele beperking, of gewoon eens met iemand willen praten zijn eveneens hard welkom!

Oplossingen
“De beurs is vooral bedoeld voor mensen die bijvoorbeeld ontdekken dat zij de laatste tijd hun stoel veel dichter naar de televisie moeten schuiven omdat ze anders de ondertiteling niet meer kunnen lezen en nog onbekend zijn met mogelijke oplossingen”, vertelt beursinitiator Bas Barendregt. “De beurzen die we sinds het voorjaar van 2010 door het hele land organiseren, voorzien in een duidelijke behoefte.”

Goed toegankelijk
Uitgangspunt van de hulpmiddelenbeurs is volgens Barendregt dat ze goed toegankelijk zijn. “Dat geldt zowel voor de bereikbaarheid als de beursvloer. Die is ook uitstekend toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Kleinschaligheid is echt de kracht van de beurzen. Slechtziendheid hoeft niet per se een onoverkomelijk probleem te vormen. Met de juiste hulpmiddelen en begeleiding kan het leven zeker weer de moeite waard worden.”

Dordrechts Museum
De Regionale Hulpmiddelenbeurs Ziezo wordt donderdag 1maart 2012 gehouden in Dordrechts Museum, 3311 XP Dordrecht, (078) – 7708708. De beurs is van 10:00 – 16:00 uur gratis te bezoeken. Naast een gratis kopje koffie of thee is er veel persoonlijke aandacht en volop gelegenheid om hulpmiddelen met elkaar te vergelijken.

Beurzen in 2012
Naast Dordrecht (1 maart) is de beurs ook nog te bezoeken in Heerhugowaard (15 maart), Drachten (17 maart, extra beurs), Nijmegen (29 maart), in Houten (landelijke Ziezo beurs 12 t/m 14 april), Harderwijk (10 mei, extra beurs), Zoetermeer (12 september), Lelystad (27 september), Almelo (11 oktober), Den-Bosch (1 november), Roermond (15 november) en Assen (29 november).
Voor de meest actuele beursinformatie, ook over de locaties, raadpleegt u: www.hulpmiddelenbeurs.nl.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen