Honderden extra opleidingsplaatsen voor artsen, medisch specialisten, verpleegkundig specialisten en physician assistants

Array

Er komen honderden extra opleidingsplaatsen voor artsen, medisch specialisten, verpleegkundig specialisten en physician assistants bij. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van minister Schippers (VWS) en staatssecretaris Zijlstra (OCW). Het kabinet wil door meer opleidingsplaatsen de toenemende vraag naar zorg opvangen.

Aantallen nieuwe plaatsen
Met de plannen stijgt het aantal bekostigde opleidingsplaatsen met ruim 800 plaatsen. De – initiele – opleidingen geneeskunde laten in studiejaar 2012-2013 al 200 extra studenten toe, die instromen vanuit andere opleidingen. Bij de medische vervolgopleidingen – voor specialisten – komen er ten minste 300 opleidingsplaatsen bij.

Verplichte loting geneeskunde verdwijnt
De verplichte loting voor de opleiding geneeskunde wordt afgeschaft. In plaats hiervan komt een decentrale selectie. Zo wordt de kans groter dat zeer gemotiveerde en geschikte studenten de opleiding kunnen volgen. De overheid bekostigt 3050 plaatsen voor studenten geneeskunde, maar instellingen kunnen meer medisch studenten aannemen.

Verpleegkundig specialisten
Het aantal plaatsen bij de hbo-masteropleidingen voor verpleegkundig specialisten en physician assistants stijgt de komende 2 jaar structureel met 300 plaatsen naar 700 per jaar.

Bron: Ministerie van OCW

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen